Читај ми!

Светска а наша села – Мокра Гора, Гостиље и Тршић

Мокра Гора, Гостиље и Тршић наши су кандидати за најбоља села Светске туристичке организације Уједињених нација. Одлуку је донела национална комисија Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а проглашење ће бити у октобру. Циљ те иницијативе је да се сеоским туризмом подстакне рурални развој и добробит локалне заједнице.

Осим што су саткана од лепоте, сва три села пример су и како добрим улагањима и афирмацијом микротуристичких локалитета може да се у потпуности унапреди живот села.

„Село Гостиље је заиста пример где се на једном малом локалитету нуди прегршт садржаја, почев од водопада Гостиље који годишње посети 100.000 посетилаца, родне куће Димитрија Туцовића, цркве која је тренутно у изградњи… Све те атракције су додатно валоризацијом, уређењем тих атракција привукле и приватне издаваоце и сеоска туристичка домаћинства да своје капацитете прилагоде сеоским туризму", рекао је Владе Живановић, директор ТО Златибор.

И ако је Гостиље село авантуре и изазова, у Тршићу, родном селу Вука Караџића, туристичку потку снује научно-образовни културни центар.

„То је јединствен пример да се у оваквом једном селу налази центар за изучавање српског језика и хуманистичких наука", каже Снежана Перић, директорка ТОГ Лознице.

Три реке и три планине, којима је окружена – препорука су за Мокру Гору коју ћете најбоље упознати гаравим Ћиром.

„Шарганском осмицом, етно-селом Дрвенград, термоминералним изворима којима је иначе богата, дивним људима који живе на том простору, сеоским домаћинствима, традиционалним производима, а пре свега једном очуваном и заштићеном природном средином је заправо кандидовала и подстакла нас као Туристичку организацију Ужице да кандидујемо Мокру Гору за најбоље светско село", изјавила је Данијела Ђорђевић директорка ТО Ужице.

И каква год да буде одлука светске Туристичке организације, наша села, судећи по интересовању гостију и из земље и из иностранства, већ су на светској туристичкој мапи.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво