"Grizli", veličanstven kanjon Drine i neistraženi zapisi - krstarenje za nezaborav

Po dubini - treći u svetu, po lepoti, među najlepšima, kanjon Drine, opasava Taru, čuva retku floru i faunu, a turistima pruža nesvakidašnje zadovoljstvo. I ovoga leta, brod „Grizli", krstari kanjonom. Od Perućca do Višegrada, 52 kilometra prelazi za oko tri sata - laganom vožnjom, da se ne propuste prizori, vidljivi samo sa čamca ili broda.

Kada je Drina, sedamdesetih godina prošlog veka, pregrađena branom, nestali su njeni brzaci i bukovi, u sećanje otišli splavari i splavovi, lađe burinke i drinske vodenice. Ali je nastalo jezero kao predvorje veličanstvenog kanjona, u kome se otkriva  poseban svet . To je vodeni put kojim sada lađe prevoze turiste. 

„Ovo je jedini način da se vidi, da kažem, ono što je godinama skrivao od očiju javnosti, jer, praktično je nemoguće, osim privilegije nekih pojedinaca koji imaju privatna plovila, ali i to je u nekom delu ograničeno, da kažem, jer privatnim plovilima možete ići do granice,a jedino ovo plovilo može nas odvesti skroz do Višegrada,i otkriti sve lepote Drine i kanjona", rekao je Goran Glišić iz "Taratursa". 

Andrija Jovanović, kapetan broda „Grizli", na pitanje o tome koliko dugo plovi rekom, odgovara: "Auuu... Ja sam od 73. na brodu... To je kao i svaki posao, navikne se, i lepo mi je".

Ima mesta na kojima je kanjon dubok i 1.000 metara, i upravo tu, oko njega i nad njim, utočište su tokom ledenog doba pronašle mnoge biljne vrste, a da su u dalekoj prošlosti ovde i ljudi pronalazili sigurnost, svedoče čudni, neistraženi zapisi na steni pod Tarom, u selu Žlijeb, kao i oni u kamenu, nedaleko od ušća Brusnice u Drinu.

Nad kanjonom su ostaci srednjovjekovnih gradova, nedaleko čuveni manastir Rača, u novijoj istoriji, Drina pamti i stradanje srpske nejači u Starom Brodu, a danas okuplja ribolovce, prirodnjake i turiste.

"Velika je količina informacija u opticaju. Prosto, dva su nacionalna parka - Nacionalni park Tara i Nacionalni park Drina, kanjon Drine, sve ove, jako lepe tačke koje prolazimo, počev od tih prirodnih lepota, do, što bi rekli, ljudskih ruku dela", izavio je turistički vodič "Taratursa" Nedeljko Stamenić.

Na ovom putovanju možete videti i ušće Žepe u Drunu, mesto gde je četiri veka stajao čuveni most, koji je zbog formiranja jezera , kamen po kamen razgrađen, i prenet uzvodno - da svedoči o veštim neimarima i čuvenim zadužbinarima, poput Kodže Mimara Sinana i Mehmed paše Sokolovića, čija ćuprija i danas krasi varoš Andrićevog detinjstva.

Tu, pred vezirovim mostom i jedinim gradom u svetu sagrađenim u slavu pisca, brod pristaje i posle obilaska, iz Višegrada se kreće nazad, do Perućca.

Ovim brodom, plovili su već mnogobrojni turisti iz 42 zemlje sveta, ovogodišnja turistička sezona, u senci pandemije, biće drugačija, ali, uz  sve mere predostrožnosti, izleti i krstarenja Drinom, svakako će i dalje biti jedinstven doživljaj.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво