Beograd je više od muzeja i noćnog života, posetite neko od ovih izletišta

Beograd je za turiste tokom dana grad bogate istorije i kulture, a uveče mesto dobre zabave. Prestonica Srbije, međutim, ima adut više. To su izletišta od kojih Beograđane deli nekoliko litara benzina, a do mnogih voze i autobusi gradskog prevoza.

Na 30. kilometar uzvodno Savom, smestilo se nautičko selo Biser. Kraj svake od 16 sojenica je vez za čamac. Rado dolaze porodice sa decom, a najviše pecaroši.

"Pecaroši znaju kad grize riba pa u to vreme i dođu. Som, šaran, babuška, to je ono što ovde može da se upeca", navodi Marina Kuzmanović iz Turističke organizacije Surčina.

Novopečeni mladenci Marija i Vasilije baš ovde su poželeli da poziraju.

Nedaleko je rezervat prirode Bojčinska šuma, gde se mesto u debeloj ladovini rezerviše danima unapred.

"Ovde postoje smeštajni kapaciteti u vidu bungalova koji se mogu iznajmiti preko vikenda, postoji trim staza kroz šumu i ergela konja", ističe Sonja Avramović iz "Bojčinske kolebe".

Na najpitomijim konjima u ergeli za decu se organizuju škole i kampovi jahanja.

"Konj je divna plemenita životinja i deca jako lako uspostave komunikaciju sa njim, već posle deset-petnaest minuta u društvu konja deca se skroz opuste", kaže Angelina Meringer iz Konjičkog kluba Bojčin.

Šumadijski deo Beograda 

Idemo sada u šumadijski deo beogradskog atara. Dragan je kao vojni pilot godinama leteo na "orlu", a onda se penzionisao i prizemljio u kosmajskom selu Ameriću. Sa ženom i četvoro dece zaplovio je u turističke vode.

"U početku nismo ni znali šta nas sve čeka, sada vidimo i znamo šta nas čeka, mnogo obaveza i moramo svi kao porodica da se angažujemo da bismo dostigli određeni nivo turističke ponude", priča Dragan Vujčić iz ovog etno-sela.

U svim smeštajnim objektima koje je ekipa RTS-a posetila prenoćište košta između 1.000 i 1.500 dinara, a domaćini se ubrzano prijavljuju za vaučere jer se od ove godine oni mogu koristiti i u prestonici.

Naravno da ima interesovanja, Beograd je zanimljiv za građane iz drugih delova Srbije, oduvek je bio i uvek će i biti", kaže direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Stari zanati neguju se u podavalskom selu 

Šetnju beogradskim izletištima završavamo u podavalskom selu Rakovici, u jedinstvenom muzeju starih i umetničkih zanata. Ovde se tka, kuje, pustuje vuna, izrađuju opanci. Mnogi suveniri koji se poklanjaju članovima stranih državnih delegacija, nastali su baš ovde.

"Pored turista dosta radimo i sa decom i predškolcima pošto oni imaju predmet 'tradicija' i rado dolaze, pitaju za svaki alat, vole da pričaju sa majstorima i da malo bolje shvate tehnike starih zanata", ističe Dejan Milosavljević iz Udruženja "Naše ruke". 

Danica se bavi kaligrafijom, odnosno krasnopisom. Starim ustavnim ćiriličkim pismom, kojim je napisano i Mirosavljevo jevanđelje, ispisala je "Moj je odmor moja Srbija" – pogledajte i video.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво