Читај ми!

Otkrivena nova vrsta super-izdržljivih životinjica veličine najviše do jednog milimetra

Tardigradi ili vodeni medvedi su sićušni beskičmenjaci koji žive kako na kopnu tako i uslatkim i slanim vodama. Mogu da dostignu veličinu od najviše jednog milimetra, ali su neverovatno otporni. Sada je otkriverna još jedna vrsta.

Naučnici su otkrili potpuno novu vrstu ovih interesantnih, veoma izdržljivih životinjica. Tardigradi su sićušne, neverovatno čvrste životinje koje mogu da izdrže širok spektar opasnosti loših uslova života, uključujući mnoge koje bi uništile većinu drugih stvorenja poznatih nauci.

Različite vrste tardigrada su se prilagodile specifičnim staništima širom Zemlje, od planina preko okeana do ledenih pokrivača. Njihova otpornost im takođe može pomoći da prežive opasne situacije izvan zone bezbednosti njihovih izvornih staništa.

U dve studije, istraživači su objavili da je otkrivena nova, ranije nepoznata vrsta tardigrada, i nude nove dokaze koji sugerišu da neki tardigradi pronalaze staništa za kolonizaciju unutar organizma puževa.

Novootkriveni tardigradi potiču iz Nacionalnog parka Rokua u Finskoj, gde su istraživači utvrdili da žive na lišajevima i mahovini u šumi i u dinama.

Pejzaž Rokue oblikovan je glečerima i vetrom, formirajući dine a takođe je dom kopnenim šumama i peščanim dinama koje su bogate lišajevima, što su zapravo staništa ugrožena ljudskim aktivnostima.

Predvođen Mateom Vekijem, biologom sa Univerziteta Jivaskila, tim naučnika posetio je Rokuu kako bi sa peska sakupio mahovinu, lišajeve, lišće i korenje trave.

Ne samo da su pronašli tardigrade, već su pronašli i novu vrstu koja ima manje noge i kandže.

Istraživači su nazvali vrstu macrobiotus naginae jer ih podeća na Nagini, lik zmije iz knjiga o Hariju Poteru.

„Ovaj izmišljeni lik dao nam je zaista odgovarajuće ime za novu vrstu. Kao i mnoge podzemne životinje, ovi tardigradi su možda razvili manje udove da bi imali aerodinamičniji oblik i da bi se lakše kretali kroz zemlju ili pesak", primećuju istraživači.

I dok je svim tardigradima potrebna voda, oni takođe imaju supermoć za preživljavanje dugih sušnih perioda. Kada nestane vode u njihovom telu, oni postaju suva, praktično neuništiva mrlja koja se zove tun. U ovom suspendovanom stanju, tardigrad može da preživi godinama ili decenijama, a zatim da se naglo reanimira u prisustvu vode.

Njihovo tun-stanje može ih zaštititi i od niza drugih opasnosti, uključujući ekstremnu temperaturu, visok pritisak, nedostatak kiseonika, rendgensko zračenje, i vakuum okruženje.

Istraživači su pronašli i 10 tardigrada iz izmeta divljih puževa (arianta arbustorum) u jednoj bašti u Finskoj, od kojih je pet bilo živo. Takođe su hranili puževe sa 694 tardigrada u laboratoriji, a kasnije su iz izmeta puževa izvukli 218 živih tardigrada, što pokazuje dodatni nivo izdržljivosti ovih životinjica.

Rezltati straživanja o novoj vrsti objavljeno je u časopisu Zoological Studies and Ecology.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво