Читај ми!

NASA otkrila više od 50 zona „super emitera“ metana širom sveta

Naučnici Američke svemirske agencija NASA pomoću uređaja napravljenih za proučavanje uticaja prašine na klimatske promene, otkrili su više od 50 neuralgičnih tačaka širom sveta iz kojih se emituju velike količine metana, jednogog od glavnih gasova koji stvara efekat staklene bašte.

U saopštenju za javnost koje je NASA objavila, administrator Bil Nelson navodi da je „obuzdavanje emisije metana ključno za ograničavanje globalnog zagrevanja planeta“.

„Ovi uzbudljivi rezultati do kojih smo došli, ne samo da će pomoći istraživačima da bolje odrede odakle dolazi curenje metana, već će takođe pružiti uvid u to kako se to može brzo rešiti".

Nasa je saopštila da je uređaj za istraživanje izvora mineralne prašine na površini Zemlje (EMIT) dizajnirano tako da omogući razumevanje uticaja prašine u vazduhu na klimu.

Ali EMIT, koji je instaliran na Međunarodnoj svemirskoj stanici u julu i može da se snima oblasti male poput fudbalskog terena, takođe je pokazao sposobnost da otkrije prisustvo metana.

Nasa je saopštila da je do sada identifikovano više od 50 „superemitera“ metana u Centralnoj Aziji, na Bliskom istoku i u jugozapadnim oblastima Sjedinjenih Država. Većina njih je povezana sa sektorima fosilnih goriva, otpada ili poljoprivrede.

Kejt Kalvin, Nasina glavna naučnica i viši savetnik za klimu, navodi da EMIT-ova „dodatna sposobnost detekcije metana nudi izuzetnu priliku za merenje i praćenje gasova staklene bašte koji doprinose klimatskim promenama“.

Prevazilazi naša očekivanja

Metan je odgovoran za otprilike 30 odsto globalnog porasta temperature do danas. Iako ga ima mnogo manje u atmosferi od ugljen-dioksida, metan oko 28 puta više doprinosi efektu staklene bašte na vekovnoj vremenskoj skali. Samo tokom dvadesetogodišnjeg perioda pokazao je 80 puta je snažnije dejstvo.

Metan se zadržava u atmosferi samo jednu deceniju, u poređenju sa stotinama ili hiljadama godina koliko opstaje ugljen-dioksid.

To znači da bi drastično smanjenje emisije moglo za nekoliko desetina stepena Celzijusa da smanji temperaturu od projektovanog nivoa globalnog zagrevanja do sredine veka, i tako omogući da se održi u životu cilj Pariskog sporazuma da se prosečno povećanje temperature Zemlje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, prema Programu UN za životnu sredinu (UNEP).

„EMIT će moći da pronađe stotine super-emitera – neki od njih su već primećeni merenjem iz vazduha, svemira ili zemlje, ali sada smo otkrili i druge koji su bili nepoznati“, saopštili su iz Nase.

​Endru Torp, tehnolog u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon, koja rukovodi projekat EMIT, navodi da su neki od otkrivenih metanskih oblaka među najvećim do sada viđenim.

„Ono što smo otkrili za kratko vreme već prevazilazi naša očekivanja“, naglašava Torp.

Nasa je saopštila da je oblak metana dugačak oko 3,3 kilometra otkriven jugoistočno od Karlsbada, u Novom Meksiku, u Permskom basenu, jednom od najvećih naftnih polja na svetu.

​Rečeno je da je 12 izvora iz naftne i gasne infrastrukture identifikovano u Turkmenistanu, istočno od lučkog grada Hazara na Kaspijskom moru.

​Iz velikog kompleksa za preradu otpada otkriven je oblak metana dugačak najmanje 4,8 kilometara južno od Teherana, saopštili su iz Nase.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво