Читај ми!

Zelena pastrmka zahvaljujući upornosti biologa – više nije na listi izumrlih vrsta u Koloradu

Zelena pastrmka (greenback cutthroat trout) jedan od svojevrsnih simbola države Kolorado, proglašena je izumrlom pre više od 50 godina. Ali prošle nedelje zvaničnici su pronašli prvu potvrdu da se pastrmka ponovo razmnožava u divljini.

Zvaničnici parkova u Koloradu i drugih površina koje obuhvataju vodena staništa, otkrili su da se pastrmke prirodno razmnožavaju u Herman Gulču u okrugu Samit, navodi se u saopštenju za javnost.

Ovo otkriće služi kao dokaz da je intenzivan program ponovnog uvođenja u prirodu (reintrodukcija) uspeo da vrati ovu vrstu ribe sa ivice izumiranja. 

Smatralo se da je ova vrsta izumrla 1937. godine zbog zagađenja usled rudarstva, ribolova... Ali 2012. godine, osoblje organizacije Colorado Parks and Wildlife otkrilo je malu populaciju zelene pastrmke u Bir Kriku, na jugozapadu Kolorado Springsa. 

Ovo je pokrenulo napore više agencija da zaštite malu količinu vode gde su se razmnožavale ugrožene ribe, navodi se u saopštenju.

Pored zaštite staništa pastrmke, zvaničnici su razvili i populaciju u zatočeništvu u mrestilištu. Počevši od 2016. godine, počeli su da puštaju mlade zelene pastrmke iz ovih populacija rođenih u zatočeništvu u divljinu - uključujući i lokaciju Herman Gulč.

Na tom mestu, zelene pastrmke su prve koje su dostigle zrelo doba i počele da se razmnožavaju same, kaže se u saopštenju. Postoje i druge mlade populacije rođene u zatočeništvu u nekoliko drugih slivnih tokova, ali one nisu dovoljno stare da bi se razmnožavale.

Guverner Kolorada Džared Polis pohvalio je ovo otkriće kao pobedu za očuvanje prirode: „Iako ćemo nastaviti da čuvamo zelenu pastrmku iz naših mrestilišta, činjenica da se one sada uspešno razmnožavaju u divljini je uzbudljiva činjenica za budućnost ove vrste. Ovo je ogromna priča o uspehu u očuvanju divljih životinja i svedočanstvo na svetskom nivou".

Biolozi koji su učestvovali u projektu i radili vredno na terenu u nadi da će spasiti retku ribu takođe su uzbuđeni zbog otkrića.

„Naš tim terenskih tehničara je uneo nekoliko primeraka mladih riba u potok vode koja im odgovora. Kada smo posle godinu dana uhvatili ribu za koju se videlo da je tek nedavno rođena, stara oko godinu dana, bilo nam je jasno da smo uspeli i da je ona bila proizvod samostalnog razmožavanja u prirodi. Bili smo izvan sebe", rekao je Bojd Rajt, biolog koji je vodio projekat reintrodukcije zelene pastrmke.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара