Читај ми!

Carska Bara u novom ruhu spremno dočekuje turiste iz zemlje i regiona

Carska Bara je od ove godine, posle tri decenije, promenila vlasnika. Ova oaza nedirnute prirode proglašena je sredinom prošlog veka za specijalni rezervat prirode - zaštićeno područje od posebnog značaja, a ubraja se i među deset top destinacija na Koridoru deset.

Za samo nekoliko meseci Carska Bara je dobila potpuno novi izgled i spremno dočekuje turiste iz Cele Srbije a uskoro i regiona.

 

Lepo uređen park sa novim klupama umesto starog broda plove dva manja a turisti uživaju jer tokom vožnje vide na desetine različitih vrsta ptica i biljni svet.

„Mnogo čaplji, orla belorepana, zatim kormorana, velike i male, od čaplji, imamo purpurnu čaplju, sivu, gaka, žutu čaplju, ali isto tako, ako se posetiocima posreći, mogu videti i strogo zaštićenu vrstu sisara odnosno vidru koja u starom Begeju ima svoju jazbinu", kaže biolog Jasna Jpovanov.

Najteži deo posla pripao je čuvarskoj službi koja ovde dežura danonoćno.

„Vrši se kontrola sportskih ribolovaca, ulova ribe i to je jedan deo koji je sada trenutno aktivan, a kasnije kako dolazi jesen kako dolazi zimski period, prehrana divljači i pravljenje odušaka kako na Carskoj Bari tako i Begeju da ne bi došlo do nekog pomora ribe", izjavio je šef Odseka Čuvarske službe Zoran Medić.

Pre pojave kovida devetnaest, Carsku Baru je godišnje posećivalo oko petnaest hiljada turista iz cele Srbije i regiona, koliko ih je od početka maja kako voze dva čamca.

„Ove godine smo do sada imali preko hiljadu posetilaca, Carska bara je sa novim upravljačem, novim čamcima u ekspanziji pa ćemo videti kasnije kako ćemo, sada je kapacitet oko 40 turista po turi", ispričao je vozač broda Đura Graovac.

Turisti koji odluče da ovo leto provedu u ovom delu Banata i iskoriste svoj vaučer baš ovde imaju bogatu ponudu.

„U Banatu ima jako lepih lokacija, pored Carske Bare tu su i naravno i ritovi Donjeg Potisja, to je jedna prelepa priroda, očuvana priroda, priroda o kojoj se mi svakodnevno staramo", kaže dr Dejan Jovanovi, VD direktora rezervata prirode Zrenjanin.

Ipak u oazi nedirnute prirode najviše uživaju najmlađi posetioci.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво