Čitaj mi!

Afrička „lažna banana“, superhrana budućnosti

Naučnici smatraju da biljka enset, koja raste u Etiopiji, može da bude nova superhrana u vreme klimatskih promena. Bliski rođak banane ima potencijal da nahrani više od 100 miliona ljudi, navodi se u novoj studiji.

Biljka enset (Ensete ventricosum) skoro je nepoznata van Etiopije, gde je koriste za pravljenje kaše i hleba. Stručnjaci smatraju da bi mogla da se uzgaja na mnogo većoj površini širom Afrike.

„Ovo je biljka koja bi mogla da igra veoma važnu ulogu u rešavanju problema ishrane i održivog razvoja“, ističe Vendavek Abebe sa Univerziteta Havasa u Etiopiji.

Enset, odnosno „lažna banana“, daje plodove koji su nejestivi, ali njeno stablo i koren mogu da se fermentišu ili da se melju za brašno.

Njena upotreba je raširena u Etiopiji, gde oko 20 miliona ljudi zavisi od nje, ali ne i u drugim zemljama. Njene divlje varijante rastu van granica Etiopije, što ukazuje na to da bi mogla da se gaji u mnogo širem pojasu.

Naučnici su izračunali da njen potencijalni domet u naredne četiri decenije i došli do zaključka da bi od nje moglo da se hrani više od sto miliona ljudi, što bi osiguralo snabdevanje hranom u drugim afričkim zemljama, poput Kenije, Ugande i Ruande.

 

broj komentara 0 pošalji komentar