Читај ми!

Kako u borbi sa stresom pomažu crni i crveni glog, matičnjak, valerijana i reiši gljiva

Nagomilani stres, kom smo svi izloženi, neminovno ostavlja posledice na naše zdravlje. Nesanica, nervoza, povišen krvni pritisak, srčani problemi ili čir na želucu, samo su neki od problema koji se javljaju usled ubrzanog tempa života. Kako biljke mogu da nam pomognu da se izborimo sa stresom?

„Glog se u narodnoj medicini i travarstvu koristi nekoliko vekova, to možda zvuči kao dugo, ali kada pričamo o travarstvu, to je jedan relativno kratak period u odnosu na kamilicu, ricinus ili hajdučku travu, koje se koriste još iz praistorije. Kod nas raste crveni glog, a postoji i crni, koji je nešto ređi, raste u jugoistočnoj Srbiji. Podjednako su lekoviti i crni i crveni glog, a koriste se i cvet, i list, i plod", rekao je Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Od gloga se pravi čaj, kao i tinktura, koja jako dobro deluje na „pregorevanje na poslu". To je odnedavno postala zvanična bolest koju je priznala Svetska zdravstvena organizacija i detektovala kao veoma čest poremećaj koji predstavlja skup simptoma prouzrokovanih stresom na poslu. O tome se sve više govori, a svi mi možemo da podnesemo različite nivoe stresa u toku dana ili nekog dužeg perioda.

„Glog pomaže ako naše srce trpi. Pomaže kod uznemirenosti i nesanice. Dobro ga je pomešati sa matičnjakom, jer ove biljke deluju blagotvorno na srce. Matičnjak je najbolji biljni lek protiv nervoze, nesanice i napetosti. Pomaže i kod tenzionih glavobolja", istakao je travar.

Dodaje da valerijana pomaže da se odoli svim iskušenjima koja pred nas stavlja stres, kao najveći neprijatelj modernog čoveka. Koren valerijane sadrži jedinjenja koja deluju umirujuće. Ona je najbolji lek za nesanicu i anksioznost. Potrebno je određeno vreme piti preparate sa valerijanom, oko 10 dana, da bi se pokazalo dejstvo. Ne stvara naviku, a preporučuje se u kombinaciji sa matičnjakom ljudima koji imaju anginu pektoris.

„Ako uzimate valerijanu trebalo bi da izbegavate upravljanje motornim vozilima", napominje Momčilo.

Ističe da je kantarion najbolji prirodni antidepresiv, a dobro deluje i na obnavljanje sluzokože želuca. Preporučuje se ljudima koji imaju problema sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.  

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво