Čitaj mi!

Ako počnete da koristite rol-on dezodorans, doprinećete kvalitetu vazduha na planeti

Naučnici apeluju da dezodoranse, osveživače vazduha, sredstva za poliranje nameštaja i druge proizvode u spreju zamenimo njihovim rol-on verzijama kako bismo poboljšali kvalitet vazduha

Proizvodi u spreju, koje koristimo kod kuće poput osveživača vazduha, dezodoransa i lakova za nameštaj, pretekli su automobile kao izvor zagađenja u Velikoj Britaniji, prenosi Skaj njuz onlajn.

Nakon istraživanja koje je pokazalo da su veći krivci sprejevi, naučnici pozivaju da zamenimo ove proizvode za njihove rol-on verzije, makar kada su u pitanju dezodoransi i drugi slični proizvodi.

Male promene u našim navikama mogu dovesti do velikih promena u kvalitetu vazduha, poručuju stručnjaci.

Naučnici su analizirali emisiju volatilnih organskih jedinjenja (VOJ) – hemijskih jedinjenja kojih ima u sprejevima – koji su kao manje štetni uvedeni osamdesetih godina umesto hlorofluorougljenika.

Međutim, ispostavilo se da i ova hemijska jedinjenja proizvode fotohemijski smog kada se pod dejstvom sunčeve svetlosti sjedine sa azotnim oksidima.

Iako su vozila uzrokovala najveći deo emisije volatilnih organskih jedinjenja tokom prve decenije ovog veka, naučnici su utvrdili da je upotreba katalizatora, uz još neka unapređenja automobilskih motora dovela do brzog pada emisije ovih štetnih materija.

Suprotno tome, globalna količina VOJ-a koji se oslobađa iz sprejeva svake godine raste, posebno sa rastom ekonomija u manje razvijenim zemljama u kojima ujedno dolazi do povećanja potrošnje.

Trenutno se u oko 93 odsto sprejeva koriste volatilna organska jedinjenja.

Istraživači sada apeluju da se ova jedinjenja zamene azotom zbog njegove manje štetnosti i pokušavaju da alarmiraju javnost koliko ova volatilna organska jedinjenja zagađuju okolinu.

U članku koji je objavljen u časopisu Elementa: Science of the Anthropocene navodi se da se na svetu danas godišnje iskoristi 25 milijardi limenih boca za sprejeve – iz kojih se prema procenama u vazduh oslobodi 1,3 miliona tona volatilnih organskih jedinjenja.

Ako nastavimo ovim tempom, ova brojka se možda i duplirati do 2050. godine – što je naučnike navelo da upute poziv da se odreknemo ovih proizvoda.

Profesor Alister Luis, direktor Nacionalnog centra za atmosferske nauke u Lidsu naglašava da: „Praktično svi proizvodi široke potrošnje u spreju mogu da se prodaju u neaerosolnom obliku, na primer kao suvi dezodoransi, rol-on ili kao lakovi sa pumpicom“.

Male promene u potrošačkim navikama mogle bi značajno da utiču na kvalitet vazduha, a ne zahtevaju od nas neka izuzetna odricanja, dodaje profesor.

„S obzirom na to koliko volatilna hemijska jedinjenja doprinose zagađenju vazduha u niskim slojevima atmosfere, neophodno je razmotriti trenutnu regulativnu na tom polju u međunarodnim okvirima i dati podršku da se pređe na prihvatljivije i održive zamene za proizvode u spreju“, naglašava profesor Luis.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 02. maj 2021, 21:47) - anonymous [neregistrovani]

Dokle vise ovakvi propagandni tekstovi

Umesto da pisete o geoinzenjeringu, i da otkrijete sta stoji iza toga, vi samo izbacujete ovakve i slicne tekstove! Nasa planeta se uporno, planski, zagadjuje za unistenje svog zivog sveta, i to je vec mnogima jasno cim pogledaju u nebo.

(nedelja, 02. maj 2021, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Hoće to...

Licemerje van svih opisivih granica. Kažete aerosoli u bočicama mirisa i dezodoransa, je li? A kada ste poslednji put podigli pogled ka nebu i posmatrali one veštački stvorene nazovi oblake što se presijavaju kao naftna fleka na suncu? Zašto ne pišete malo o svakodnevnoj disperziji aerosola metalnih soli iz aviona u startosferi koje svakodnevno gledamo i doživljavamo u obliku dugih kišnih dana i naglog sniženja temperature? Bočice mirisa... e, zemljo Srbijo.

(nedelja, 02. maj 2021, 11:28) - Маторац [neregistrovani]

Истина

Па да, све те приче о заштити околине од човека служе само као реклама за нешто .

(nedelja, 02. maj 2021, 09:14) - dejan [neregistrovani]

pa da...

ma kako da ne, sad ce oni mene ubediti da parfem koji stavim na sebe od par miligrama vise steti ozonu i vazduhu nego njegov rezervoar od 60-70 litara dizela ili benzina sto izbaci u atmosferu kroz auspuh....to kao i ovi nasi kad kazu Beograd zimi zagadjen zbog toga sto loze drva i ugalj a sto 70% polovnjaka uvezenih nema ni jedan katalizator to nema veze...ej ma manite me vasih prica...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">