Читај ми!

Ova Zemlja te zove – ugasi svetlo, pokreni se i pleši za našu planetu

Sat za našu planetu - najveća globalna akcija gašenja svetla na sat vremena za očuvanje prirode prvi put je održana 2007. godine. Ove godine akcija ima slogan „Pokreni se za planetu, ona je čitav tvoj svet“. U subotu 27. marta u 20.30 sati ugasite svetla za očuvanje naše planete.

Organizator akcije, Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), pored apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgrama, kao i svetla u domovima na 60 minuta, ove godine poziva građane da se priključe velikom virtuelnom događaju koji će biti održan tokom akcije, preko Zum platforme.

Događaj se organizuje kao podsetnik ljudima da je neophodno da se hitno pokrenu i promene ponašanje, kako bi se ublažile klimatske promene. Iz Organizacije podesćaju da su ekstremni vremenski događaji, porast temperature, zagađenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti, neke od promena koje su očigledne i u regionu Balkana.

Cilj je i da se da podsticaj uoči predstojeće Konferencije Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu u Kini, gde će svetski lideri imati priliku da postignu međunarodni dogovor o očuvanju i obnavljanju prirode do 2030. godine. Tamošnje odluke se ne tiču samo tekuće decenije, nego i budućnosti i blagostanja za mnogo godina.

Ogranak WWF Adria je objavio spot za pesmu Lejle Hot, u kojem pevaju i Bojana Stamenov, Tijana Dapčević, Igor Lazić Nigor, Irina Brodić. Jana Paunović, DarijaVračević i hor Master blaster mjuzik skul, s idejom da podstaknu sve da nauči korake i da tokom održavanja zakazanog Zum događaja svi zajedno zaplešu s ugašenim svetlima i tako načas odagnaju apokaliptične vesti.

„Moramo očuvati najmanje 30 odsto Zemljine površine za prirodu, a preostalim se površinama treba upravljati održivo. Jedino tako možemo osigurati da porast globalne temperature ne pređe 1,5 stepeni Celzijusa“, naglašava izvršna direktorka ogranka WWF Adria Nataša Kalauz.

Bez obzira na brzi razvoj tehnologije, ljudska bića zavise od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa, a klimatske promene ugrožavaju ekosisteme, dobrobit i sigurnost ljudi, napominje Duška Dimović, koordinatorka WWF-ovog projekta „Da nam klima štima“.

Uprkos pandemiji koronavirusa, prošlogodišnja akcija „Sat za našu planetu“ je bila masovnija nego ikada ranije i u njoj je učestvovalo 190 zemalja i teritorija.

Ogranak Svetske organizacije za zaštitu prirode Srbija organizuje „Sat za našu Zemlju“ u okviru projekta „Da nam klima štima“, koji podržava Vlada Švedske, a u Srbiji se ove godine obeležava 13. put.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво