Читај ми!

Угаси светло и плеши - у "Сату за Планету"

Сат за нашу планету - највећа је глобална акција за очување планете. Први пут одржана је 2007. године, а акција је обележена симболичним гашењем светла на сат времена у Сиднеју. Наредне, 2008. године, многи градови широм света прикључили су се акцији и од тада почиње њен раст. Ове године акција има слоган "Покрени се за планету, она је читав твој свет". У суботу 27. марта у 20.30 сати угасите светла за очување наше планете

Све чешће смо сведоци деловања климатских промена и у нашој земљи. Већ другу годину заредом, са остатком света обележавамо "Сат за нашу планету" виртуелно, у околностима пандемије ковид-19. То су јасни подсетници на чињеницу да се климатске промене не дешавају неком другом, негде далеко, у будућности, већ нама, данас и овде. Путем Скајпа  у Јутарњи програм РТС-а, укључила се  Душка Димовић, координаторка пројекта "Да нам клима штима", у Светском фонду за природу. 

„Оно што највише угрожава природу је наше прекомерно коришћење природних ресурса, уништавамо станишта и деградирамо их. Климатске промене су један велики проблем за природу, па самим тим долази до ширења инвазивних врста, што због климатских промена, што због нашег начина живота.Ту су и загађење воде и ваздуха, као последица живота људи на земљи", рекла је Душка Димовић.

Истиче да нам је пандемија показала, да ма како да смо технолошки напредни, и живимо у дигиталном добу, наши животи зависе од природе, природних ресурса и природних циклуса. Решења су у природи. Без очувања природе, без функционалних екосистема, из којих нам долази све, вода, ваздух, храна коју једемо. Не можемо живети одвојено у својим урбаним целинама без суживота са природом.

Овогодишња акција „Сат за нашу планету", други пут ће бити обележена виртуелно.

„Акција 'Сат за нашу планету', 2007. године била је у само једном граду, а прошле године, без обзира на пандемију, била у 190 земаља на свету. Идеја да се искључи светло последње суботе у марту месецу, да се скрене пажња људима на планету и климатске промене. Ове године је слоган акције 'Покрени се за планету'", истакла је Душка Димовић.

Додаје да је током прошле године акцију коментарисало око 4,7 милијарди људи на планети. Прошле године, као и ове акција ће бити дигитална, преко Фејсбука, Зума.

„Посто су вести апокалиптичне, мислили смо да плешемо за планету, па смо снимили један музичко плесни аранжман, који се може видети на друштвеним мрежама. Музику и текст је писала Лејла Хот посебно за ову прилику. У суботу, 27. марта у 20.30 можемо заједно да угасимо светла и покренемо се за планету", истакла је Душка Димовић, координаторка пројекта "Да нам клима штима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара