Читај ми!

Guteres: Naša planeta je slomljena – moramo sklopiti trajni mir sa njom

Čovečanstvo je u samoubilačkom ratu sa prirodom. Naša planeta je slomljena, poručio je svetu generalni sekretar UN Antonio Guteres i upozorio da „čovečanstvo vodi samoubilački rat sa prirodom".

„Priroda uvek uzvraća udarac, i to čini sa ogromnom snagom i srdžbom", podsetio je Guteres u intervjuu za Bi-Bi-Si i najavio da želi da borbu protiv klimatskih promena postavi u srce globalne misije svetske organizacije.

Tokom svog govora o stanju prirodnog okruženja na Zemlji upućenog "urbi et orbi", Guteres je ponovo predočio da je neophodno da se do 2030. godine emisija štetnih gasova smanji za 45 odsto u poređenju sa nivoom štetnih gasova registrovanim 2010. godine.

"Nauka je jasna. Ukoliko do 2030. godine ne budemo svake godine za šest odsto smanjivali emisiju štetnih gasova koji nastaju sagorevanjem fosilnih goriva situacija će se pogoršati i to značajno. Apokaliptični požari, poplave, cikloni i uragani postaće naša svakodnevica. Bioraznovrsnost nestaje, pustinje se šire, okeani se dave u plastičnom otpadu. Ovo je trenutak istine za čovečanstvo", upozorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Podsetio je da su se EU, SAD, Kina, Japan, Južna Koreja i još 110 zemalja obavezale da će do sredine ovog veka obustaviti emisiju štetnih gasova, ali on želi da vidi da se taj momentum pretvorio u akciju.

"Moramo sklopiti trajni mir sa našom planetom Zemljom", poručio je Guteres.

 

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво