Čitaj mi!

Da li i suknje štete prirodi kao plastične flaše

U Srbiji se godišnje kupi 80.000 tona odeće. Značajan deo je od plastike i ima kratak rok korišćenja, pa posle odbacivanja šteti životnoj sredini, navodi se u najavi „Zelenog vebinara" koji 28. oktobra organizuje Međunarodni festival zelene kulture.

Odeća u Srbiji često je problematičnog kvaliteta i sastava, a da bi bila povoljna za kupce i isplativa za proizvođače, pravi se od jeftinih materijala, pre svega poliestera, odnosno plastike, navode organizatori. 

Dodaju da takva odeća jednako šeti planeti kao plastična boca ili kesa.

„Sistem brze mode plasira trendove iz nedelje u nedelju, podstičući nas da nabavljamo nove odevne 'krpice' po jeftinijim cenama. A kako kupujemo, tako i bacamo. Smatra se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno 235 milijardi tona odeće", navodi se u pozivu.

Negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom su od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa.

Teme koje će vebinar pokrenuti tokom diskustije jesu koliko se kupuje odeće i kakav je njen kvalitet, kako izgleda životni ciklus odeće, da li sastav odeće šteti zdravlju ljudi i životnoj sredini, koliko odeća ubrzava efekte klimatskih promena i da li da li brza moda ima alternativu.

Organizatori su najavili učešće profesora Miodrag Stojković, istraživača na Institutu za ljudsku genetiku na Univerzitetu Njukasl, Ivane Jovčić, izvršne direktorke Centra za unapređenje životne sredine, profesora Vladimira ]urđevića, klimatologa i profesora na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 24. okt 2020, 22:40) - Rada [neregistrovani]

To je prosto

Treba samo početi kupovinu kvalitetnih i trajnih stvari (da suknja iz naslova traje 4-5 godina a ne meseci) i stvar je rešena. Samo je pitanje šta će na to da kažu akcionari sa Zapada koji imaju akcije firmi iz Mjanmara, Bangladeša i drugih zemalja gde se proizvodi brza i jeftina moda. Teoretski, svi su oni politički korektni i brinu za ekologiju ali u praksi još više brinu za svoje dividende. Nemojmo se zanositi , cela ova priča je vrhunsko licemerje.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">