Читај ми!

Da li i suknje štete prirodi kao plastične flaše

U Srbiji se godišnje kupi 80.000 tona odeće. Značajan deo je od plastike i ima kratak rok korišćenja, pa posle odbacivanja šteti životnoj sredini, navodi se u najavi „Zelenog vebinara" koji 28. oktobra organizuje Međunarodni festival zelene kulture.

Odeća u Srbiji često je problematičnog kvaliteta i sastava, a da bi bila povoljna za kupce i isplativa za proizvođače, pravi se od jeftinih materijala, pre svega poliestera, odnosno plastike, navode organizatori. 

Dodaju da takva odeća jednako šeti planeti kao plastična boca ili kesa.

„Sistem brze mode plasira trendove iz nedelje u nedelju, podstičući nas da nabavljamo nove odevne 'krpice' po jeftinijim cenama. A kako kupujemo, tako i bacamo. Smatra se da godišnje na deponije širom sveta bude bačeno 235 milijardi tona odeće", navodi se u pozivu.

Negativne posledice neadekvatnog upravljanja tekstilnim otpadom su od zagađenja voda mikroplastikom do uticaja na klimatske promene i upotrebu resursa.

Teme koje će vebinar pokrenuti tokom diskustije jesu koliko se kupuje odeće i kakav je njen kvalitet, kako izgleda životni ciklus odeće, da li sastav odeće šteti zdravlju ljudi i životnoj sredini, koliko odeća ubrzava efekte klimatskih promena i da li da li brza moda ima alternativu.

Organizatori su najavili učešće profesora Miodrag Stojković, istraživača na Institutu za ljudsku genetiku na Univerzitetu Njukasl, Ivane Jovčić, izvršne direktorke Centra za unapređenje životne sredine, profesora Vladimira ]urđevića, klimatologa i profesora na grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво