Читај ми!

Cveće kao čaj i začin svi koristimo, ali cveće može biti i ukusna poslastica

Prema pisanju medija, Novak Đoković je u svoj jelovnik uvrstio i cveće, što su odmah prihvatili svi oni koje privlače gastronomski eksperimenti, a sveži cvetovi za jelo su se pojavili i u pojedinim prodavnicama. Međutim, važno je znati da nije svako cveće jestivo.

Cveće u ishrani svakako nije novina, već se ponovo „vraća u modu“. Još pre nekoliko hiljada godina jelo se u Starom Rimu, a takođe je karakteristično i za kulturu Kine, Bliskog istoka i Indije.

Cveće kao poslastica na trpezi je naročito bilo popularno u vreme kraljice Viktorije u Evropi, ali i Severnoj Americi, naglašava gost Jutarnjeg programa, profesor Peđa Janaćković sa Biološkog fakulteta.

„Cveće se koristi za dekoraciju ili da popravi ukus hrane, ali može da bude i hrana. Đurđevak sigurno nećete staviti na trpezu iako lepo izgleda, jer je to otrovna biljka, kao i cvetovi narcisa“, naglašava profesor.

Poznato je da oleandar nikako ne treba konzumirati jer je bogat kardičnim glikozidima i alkaloidima koji su veoma otrovni.

Takođe, vrlo je važno znati koji su delovi cveta jestivi, jer nekada mogu da se jedu čitavi cvetovi i čitave cvasti, kao na primer kod brokolija, ali ima biljaka kod kojih su jestive samo cvasti.

„Ukoliko niste alergični, poznato je da polen obiluje hranljivim materijama. U njemu možete naći neke proteine, amino-kiseline i neke druge materije koje su vrlo hranljive. Takođe, u cvetu se nalazi i nektar, koji je veoma ukusan i ima izbalansirane ugljene hidrate. A jedu se i latice, kao na primer od nevena koji je bogat vitaminima, kao i ruža koja je bogata Ce-vitaminom“, naglašava gost Jutarnjeg programa.

Kako stoji na etiketama pakovanja cvetova koji se mogu naći u našim prodavnicama, cvetovi se mogu dodavati u razna jela ili mešati sa salatama, sveži, sušeni ili kandirani, ali mogu biti i deo recepta za kolače, umake, sirupe, čajeve i aromatizovana pića.

„Cveće se može konzumirati sveže, ali treba obratiti pažnju odakle dolazi. Nikako iz cvećare i nikako iz saksije, osim ako nije gajeno u nekim uslovima koji su biološki prihvatljivi, odnosno ako nije tretirano pesticidima, insekticidima i slično. Važno je dobro oprati cveće jer neki cvetovi na sebi mogu imati i salmonelu, bakteriju koja izaziva ozbiljne probleme“, napominje profesor.

Takođe, važno je pravilno čuvati cvetove. Preporuka je da budu u frižideru na temperaturi od dva do četiri stepena Celzijusa, ali najviše dva do tri dana kako bi sačuvalo svoje hranljive gradivne elemente. Može se jesti i suvo, kao u čaju, ali je najbolje jesti sveže.

Prilikom branja, birati najlepše cvetove koji nisu oštećeni i na kojima nema insekata ili drugih živih organizama. Cveće se bere tokom hladnijih dana jer tada sadrži najbolju kombinaciju hranljivih materija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи