Cvet koji je od grčkih mitova stigao i do tanjira u 21. veku

Cvetni vrt se ne može zamisliti bez nekoiliko sadnica mirisnih ruža. Prve su se pojavile još pre 30 miliona godina i sve to vreme nose epitet kraljica cveća.

Ona je tu milionima godina pre nas. Ruža, cvet koji se zajedno sa svetom menjao i razvijao i kroz različite epohe dobijao brojna značenja.

Prisutna je skoro u svim važnim dešavanjima u životu, svadbenim, verskim, državnim, privatnim, a i onim najtužnijim.

Čitamo o njoj u grčkim mitovima, romantičnim pričama, ali i u receptima kuvara i medicinara.

Najstariji poznati pisani izvor o ruži pronađen je u Mesopotamiji na području današnjeg Iraka i u vezi je sa čuvenim osvajačem Sargonom, koji je vladao Akadom sredinom trećeg milenijuma pre nove ere.

On je sa jednog pohoda doneo ružu, vinovu lozu i smokvu i sa velikim uživanjem se bavio baštovanstvom.

Istoričarka i baštovanka Delorija Bunđa Sajčić istražuje kako su se ljudi od najstarijih civilizacija bavili i inspirisali cvećem, kako su ga upotrebljavali i davali mu različita svojstva i značenja.

Uz cvetno putovanje kroz istoriju, na blogu Floradela se, pored zanimljivih, cvetnih, istorijskih, nalaze i baštovanske priče, uz iskustva i savete o gajenju.

„Ruža je jedna od najstarijih cvetnih vrsta. Najstariji pronađeni fosil ima između 35 i 40 miliona godina. Otporan je i prilagodljiv cvet. Smatra se da je poreklom sa severa Kine, a u starom veku su smatrali Persiju domovinom ruža. Persijanci su ih uzgajali i koristili da prave ružino ulje i parfem“, objašnjava Delorija Bunđa Sajčić.

Ovaj cvet je najpre u bočicama putovao ka zapadu i državama Bliskog istoka ka Mediteranu, a tek kasnije su stizale sadnice pa se i uzgoj ruža raširio. Nosile su simboliku lepote, mladosti, rođenja, ljubavi.

Na Kritu je pronađena freska iz perioda kritsko-minojske civilizacije, naslikana pre oko 3.500 godina, na kojoj se vidi ruža i to je jedan od prvih poznatih vizuelnih prikaza ruže.

Grad Rodos je na svojim novčićima imao ružu, a na ostrvu Samos održavala se velika svetkovina posvećena ružama.

Najpoznatija svetkovina posvećena ovom cvetu održavala se u maju ili junu u Rimu.

Priređivali su je, ustvari, u čast mrtvih, a ruža je bila simbol preporoda, života i ponovnog rađanja.

Kada se ruže posade uz vinovu lozu, one su i indikator bolesti, jer ruža od pepelnice oboli tri dana pre loze, pa vinogradari imaju vremena da odbrane vinograd.

Kao omiljeni i najprepoznatljiviji cvet na planeti, hiljadama godina je inspiracija i umetnicima, a stari narodi su posebno cenili miris ruže znajući kakav uticaj ima na duh i telo.

Miris ruže umiruje, a samim tim snižava se nivo stresa. Pojedina istraživanja pokazuju da nam miris ruže može pomoći da osvežimo memoriju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво