Kapitalcima u Tamišu u borbi za opstanak pomažu ribolovci

Zbog visokih vodostaja koji se skoro svake godine beleže na Tamišu u vreme mrešćenja šarana, ova riblja vrsta nema često priliku da prirodnim putem ostavi potomstvo. U poslednjih pet godina to se događalo samo dva puta. Zato su zaljubljenici u Tamiš, na delu toka kroz srednji i južni Banat, počeli akciju obeležavanja i vraćanja kapitalnih primeraka, što je preduslov da se prirodno sačuva riblji fond.

Sportski ribolovac Zdenko Marko iz Kovačice pokretač je neformalne akcije koju je nazvao „Da nam kapitalci ostanu u vodi“. Sve velike primerke šarana vraća u vodu, ali ide i korak dalje.

Pre nego što kapitalac ponovo zapliva, obeleži ga provlačenjem tanke plastike kroz gornje peraje.

Pojedine primerke su lovili i vraćali više puta, a što je najbitnije ribama je pružena prilika da se mreste.

„Ovaj od 16 kila je bio pun ikre prvi put, pa se izmrestio pa je bio lakši. Evo sad je bio slučaj 8. jula jednog od 10 i 350 i sada smo osmog avgusta, mesec dana kasnije, pet kilometara nizvodnije je uhvaćen, četirsto grama je bio teži. Tako da mnogo se sazna. I gde se riba kreće i šta jede“, objašnjava Marko.

Za mrest šarana su potrebni plitka i mirna voda dubine do pola metra, što je na Tamišu kao plahovitoj reci teško pronaći.

Vraćanjem samo jednog šarana stvaraju se uslovi da reka prirodnim putem bude bogatija za hiljade novih riba. 

Ribolovci i ribočuvari zajedno za očuvanje šarana 

„Na ovom terenu je pravo zadovoljstvo raditi zato što ribolovci sarađuju sa nama ribočuvarima. Imamo i dojave, pokušavaju da nam pomognu na sve načine i da sačuvaju i da jave i samim njihovim boravkom pored vode sprečavaju krivolovce da rade taj posao“, priča Oliver Adžić, ribočuvar.

Obeleženi šarani su već postali deo ribolovačke kolonije, pa sada imaju i svoja imena Bucka, Vezica ili Šimovka.

U Ribolovačkom savezu Vojvodine koje gazduje vodama Tamiša navode da će sa naučnim institucijama pokrenuti projekat za organizovano obeležavanje šarana na Tamišu.

Ponekad je dnevno na donjem toku reke više od 400 ribolovaca, pa ako ne budu podržane akcije poput ove, u skorije vreme, neće biti ni šta da se peca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво