Ne traže da ih negujete, a lepi su i kad cvetaju i ne cvetaju

Ukoliko ste baštovan početnik ili volite biljke a nemate vremena za njihovo redovno negovanje, pravi početak moglo bi da bude gajenje seduma, kaktusa, ili čuvarkuća. Zalivaju se malo, i retko, ne zauzimaju prostor, a ima ih raznih boja i oblika, i podjednako su lepi i kad ne cvetaju i cvetaju, a oplemenjuju prostor.

Sukulente – biljke različitih boja, oblika, veličina, u našem narodu poznate kao mesnatice, u svojim listovima sadrže veliku količinu vode. Aloje, agave, sedumi, kaktusi, čuvarkuće – zbog jednostavne nege, sastavni su deo svakog vrta.

Sukulente imaju mali korenov sistem koji je žiličast i zahtevaju plitke posude. Prilikom sadnje treba voditi računa o tome da zemlja bude dobro drenirana, da sadržideo peska, deo treseta i deo zemlje. Osim u dvorištima i raznim činijama, sukulenti se sade u panjevima, šupljim deblima, na krovovima.

Za čuvarkuću, koju ima skoro svaka kuća, veruje se da čuva od groma i bolesti i da svoju neuništivu energiju prenosi na domaćinstvo. Grci i Rimljani su je sadili pored drugih biljaka da ih zaštite od gusenica, raznih insekata i štetočina.

Podrazumeva se da svaka saksija mora da ima odvod. Ako ove biljke počnu da trule, to je najčešće zbog preteranog zalivanja. Kada su žedni, sedumi promene boju, postanu creveno-braon, pa su tada još atraktivniji, a čuvarkuće se zatvore kada nemaju dovoljno vode.

Treba ih zalivati na nekih 20 do 30 dana, zavisno do vremenskih uslova i naravno vrste, a za one koje držimo napolju, u bašti, dovoljna je samo kiša. U suštini, pravilo je da se sedumi zalivaju kada im se zemlja totalno osuši.

„Što se tiče prihrane seduma ona je važna u period intenzivnog rasta i cvetanja. Sedumi cvetaju to je obično u prolećnim mesecima maj i jun, i onda se prihranjuju. Važno je da se koristi dobro izbalansirano mineralno đubrivo. Nikada ne zalivamo direktno u suv supstrat prihranu. Prihranu vršimo u neko već zaliveno zemljište koje je vlažno jer prilikom prihrane u suv supstrat može doći do oštećenja i korenovog sistema i same biljke. Svakoj biljci je potreban period mirovanja, zato zimi kaktuse i sukulente ne zalivamo“, savetuje Ljiljana Sudar pejzažni arhitekta u JKP „Zelenilo Beograd“.

Neke vrste seduma ne podnose niske temperature, ali kod nas su uglavnom zastupljeni oni koji prezimljavaju napolju. Najčešće se razmnožavaju deljenjem. Otkinemo delove lista koji su zdravi i položimo na zemlju uz povremeno prskanje. Isto tako se razmnožavaju i reznicama.
Jednom u pet godina treba otkinuti suve donje listiće, koje prirodno biljka sama odbacuje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво