Omiljeno subotičko lovište ponovo u punom sjaju

Balkanska migrantska ruta koja se kreće i kroz prirodna dobra, ostavila je posledice i na vojvođanska lovišta. Čestim sečenjem ograde oko lovišta „Subotičke šume“, odnosno boravkom migranata u njima, jer je u blizini srpsko-mađarska granica, fond muflonske divljači se prepolovio.

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ obnovilo je matični fond sa 60 novih jedinki iz uzgajališta u Slovačkoj i Češkoj.

Specijalnim transportom iz Slovačke, nakon poludnevnog putovanja, u zatvoreno lovište posebne namene „Subotičke šume“, stiglo je 25 muflonki i 35 muflona.

„Sa današnjim jedinkama je uvezen i jedan potomak svetskog prvaka, a takođe se među muflonima nalazi i jedan veoma perspektivan četvorogodišnji oplodni muflon koji već sada ima rogove od 78 centimetara, što je izuzetno važno za budućnost“, objašnjava Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“.

Već dve godine, lovište veličine 509 hektara, zbog malog broja divljači je van komercijalne funkcije. To je preduzeću umanjilo prihode za najmanje 100.000 evra, jer su izostali italijanski, španski i nemački lovci kojima su „Subotičke šume“ omiljeno mesto za lov.

„Mi svake godine obnavljamo po dva kilometra ograde, a ukupna dužina spoljne ograde je 9,7 kilometara. Kilometar obnavljanja ograde košta 10.000 evra, pa tako ograda ukupno vredi oko 100.000 evra. Ona je dve i po godine besomučno sečena, što je dovelo do izlaska divljači iz ograđenog dela lovišta“, ističe Branislav Stanković, izvršni direktor za lovstvo, JP „Vojvodinašume“.

To preduzeće ove godine planira da iz Mađarske uveze i nove jedinke jelena lopatara. Uz novu populaciju muflona, polovinom naredne godine, lovište u Subotici trebalo bi da se vrati na mapu evropskog lovnog turizma.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">