Drage komšije za Beograđane – sove i dabrovi

Svi zastaju, zagledaju, slikaju, a bilo je i onih koji su tragom fotografija na društvenim mrežama krenuli u potragu za lokacijom kako bi ih videli uživo. Stanari su ponosni što su dobili nove komšije koje ih podsećaju na čovečuljke u pernatim kaputima.

Osim što preko dana poziraju, noću, kada love, verlo su korisne. Jedna sova u zimskom periodu, za tri meseca, pojede osam do deset kilograma miševa.

„Mislimo da ima dosta jata po Beogradu, znamo jedno jato kod Ušća, jedno jato je na Ratnom strvu, kod SIV-a, jedno jato koje je bilo poznato, bilo je i na televiziji snimano“, rekao je, iz iz instituta „Siniša Stanković“ Saša Marinković.

A nekoliko kilometara dalje, na Zemunski kej bojažljivo, sa Obedske bare, stigli su dabrovi i za sada tu ostali.

Bili su istrebljeni pa su se ponovo vratili na naše prostore pre nekoliko godina. Nemaju nameru da prave branu, a i da hoće, nema bojazni, Dunav je širok.

„Tu ima problema sa dabrom pošto ponekad uđe i pravi one brane, mada naš dabar nije kao američki koji pravi one velike brane, ali i on pravi male zajaze, tako da se desi da uđe u polje kukuruza, pa pobere kukuruz da bi napravio branu, pa pravi štete“, dodao je Marinković.

I još retkih gostiju na Zemunskom keju, u jato od oko 180 labudova, koji su tu stari stanari, umešala su se dva crna, stigla čak iz Australije.

Kako bi bili zdravi i lepo se razvijali, ne hranite ih hlebom već salatom i semenkama, poručuju stručnjaci.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво