Svake godine po milimetar – Tepih livada na Tari

Tara, jedna od najlepših i najšumovitijih planina Evrope, nije samo bogata riznica, niti omiljena turistička destinacija. Tara je i primer i putokaz kako, za opšte dobro, čuvati i negovati prirodu, biti joj prijatelj i saputnik. O tome svedoče i njena posebna mesta, poput ,u svetu jedinstvenog tresetišta, na kome raste i Pančićeva omorika.

Na Tari je izgradnja pod kontrolom u meri potreba i raspoloživih resursa. U Nacionalnom parku, definisane su zone različitog stepena zaštite, a prirodi je ostavljeno 15 odsto područja, u kojem nema nikakvog delovanja čoveka.

Posebno su interesantne prašume, poput  „Crvenog potoka“ i u njemu „Tepih livade“.

„Lokalitet je izdvojen pedesete godine i ljudska ruka nije ništa radila, znači spontan je razvoj sastojine, ovo je prašuma, jednostavno, drveće živi, umire, pada, i vraća se u neka nova buduća stabla. Jedan ciklus koji kruži“, rekao je Dragan Đurić, direktor Nacionalnog parka „Tara“.

Tepih livada u „Crvenom potoku“, dobio je naziv  je po tome što se ugiba pod nogama, kao mekani tepih, usled zadržavanja vode iznad nepropusnog tla na kome se nalazi.

Ovde je klima vlažna i hladna, pravi raj za mahovine. Tresetište postoji još od ledenog doba, staro je više hiljada godina, a godišnje raste, tek po jedan milimetar.

Tragom ovakvih lokaliteta, a ovaj je jedinstven, ne samo u Srbiji, već i u svetu, dolaze mnogobrojni turisti. I svaki njihov dan, proveden na Tari, može biti otrkriće i novo zadovoljstvo.

„Kućice su baš u skladu sa prirodom, to su brvnare. Sir, kajmak, proja, pita, ona u tepsiji, to je uglavnom tradicionalno, vrlo je autentično. A ta tišina je, pre svega, na prvom mestu“, ističe meštanka Dragica Đurić Ostojić, iz Zaovina na Tari.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво