Vera Pešić i Duško Popov – višestruki agenti sa naših prostora

Već je poznato da su tridesete godine dvadesetog veka bile veoma uzbudljive u celoj Evropi, pa i u Beogradu. Među mnogim dešavanjima između dva svetska rata, izdvajaju se i dinamične aktivnosti kontraobaveštajnih službi i njihovih agenata.

Vera Pešić - četvorostruki agent i lepotica 

Za Veru Pešić se često kaže da je „naša Mata Hari". Osim što je bila četvorostruki agent, važila je i za jednu od najlepših žena Balkana. Radila je za tajnu službu Kraljevine Jugoslavije, za četnički pokret, za Nemce, Engleze.

Rođena je u Leskovcu, 1919. godine. Sa šesnaest godina se udala, a već sa osamnaest razvela. Potom je došla u Beograd i upoznala majora Slavka Radovića, oficira KOS-a, koji ju je, posle uspešno završene obuke, primio u jugoslovensku obaveštajnu službu. Međutim, pred početak Drugog svetskog rata, Vera je prvo uhapšena, a potom i izbačena iz službe zbog saradnje sa Nemcima. Iz pritvora ju je oslobodio njen prijatelj Karl Lotar Kraus, nemački major i gestapovac. Poslao ju je u Beč, gde je navodno upoznala Adolfa Hitlera, koji je bio zadivljen njenom lepotom i inteligencijom. U Austriji je upoznala Elizabet fon Malcan, koja će joj značajno promeniti život. Reč je o supruzi nemačkog ambasadora, koja se i sama bavila špijunažom. Po povratku iz Beča, Vera je radila u Beogradu kao novinarka i dopisnica nemačkih  novina. Tako je stalno putovala u Grčku, Tursku i Bugarsku. Podnosila je izveštaje Nemcima, ali je istovremeno radila i  za jugoslovensku vladu u izgnanstvu, i za komuniste.

U leto 1943. godine, Vera je otišla u Gornju Jablanicu da prikupi podatke o delovanju stranih službi na tom prostoru. Međutim, četnici su je uhapsili i sproveli u Gorski štab 110, gde je osuđena  na  smrt.  No zahvaljujući komandantu štaba Radoslavu Đuriću, majoru vojske Draže Mihailovića, bila je oslobođena presude. Postala je potom njegova vrlo bliska saradnica i narednih sedam meseci završavala je različite zadatke na teritoriji Kosova i Metohije. 

Priča nema srećan kraj. Major Đurić je uhapšen. Četnici su ga priveli „zbog saradnje sa poznatom špijunkom" a kasnije je prebegao u partizane.  Veru Pešić i njenu majku Anđu su streljali. Kažu da su Verine poslednje reči bile da joj ne pucaju u glavu da bi na onaj  svet otišla lepa. Kada je umrla, imala je svega 25 godina.

Popov, Duško Popov

Lik Džejmsa Bonda, čuvenog najpre književnog, a potom i filmskog tajnog agenta, autor Ijan Fleming zasnovao je po ugledu na našeg Duška Popova, koji je tokom Drugog svetskog rata bio pravi trostruki agent. 

Dušan je rođen u Titelu, u Bačkoj, uoči Prvog svetskog rata. Odrastao je u Dubrovniku, školovao se u eminentnim školama u Francuskoj i Engleskoj, a 1936. je u Frajburgu upisao postdiplomske studije iz prava. 

U Beogradu, Duško je živeo u velelepnoj zgradi u Francuskoj ulici, koja je bila vlasništvo bogate porodice Popov. Vodio je veoma uzbudljiv momački život. Sa bratom Ivanom priređivao je čuvene beogradske zabave i bio poznat kao veliki zavodnik kojeg su žene obožavale. Tokom studija u Nemačkoj sprijateljio se sa veoma uspešnim i bogatim kolegom Johanom Džonijem Jebsenom. Posebno ih je zbližio prezir prema Hitleru i nacistima. Nemce su provocirali tako što su u jevrejskim kafeima sedeli sa prijateljima Jevrejima. Jednom takvom prilikom Duško je uhapšen, ali je pušten zahvaljujući očevim vezama u Kraljevini Jugoslaviji; odmah zatim proteran je iz Nemačke. Iznenadio se kada ga je Džoni pozvao da se hitno sastanu u beogradskom hotelu „Srpski kralj", i predložio mu da radi kao špijun za nemačku obaveštajnu službu Abver. Džoni je za to imao vrlo logično objašnjenje: Najbolji način da nekoga pobediš jeste da budeš „u njegovoj ekipi". Radeći za Nemce, njih dvojica su prikupljali značajne informacije, koje su potom prosleđivali Britanskoj tajnoj obaveštajnoj službi MI6. Tridesetih godina 20. veka špijunaža je cvetala u Evropi, a Duško Popov se veoma dobro snalazio u tim vodama, u kojima će „plivati" za vreme celokupnog trajanja Drugog svetskog rata. Vodio je lep, zanimljiv život, sa mnogo para, koje je dobijao od Abvera.  

U tajnim službama je bio poznat kao Tricikl. Učestvovao je u mnogobrojnim operacijama saveznika, pre svega Britanaca, u rušenju Hitlera. Jedno od njegovih najznačajnijih otkrića bilo je da se sprema napad na Perl Harbur. Na žalost cele američke nacije, tadašnji šef Ef-Bi-Aja, Huver, nije poverovao u tu informaciju.

Posle rata Duško prestaje da se bavi špijunskim poslom i vodi miran i luksuzan život u svojoj vili na Francuskoj rivijeri sa tridesetak godina mlađom Šveđankom, koja mu je rodila troje dece. Umro je u 69. godini života. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво