Читај ми!

Jeloustoun kao „misteriozni sendvič“ ispod koga su skriveni kanali vrele vode

Geološke karakteristike Nacionalnog parka Jeloustoun u SAD, koji napajaju bunari tople vode, dobro su poznate milionima posetilaca. Manje je, međutim, poznato da ispod parka postoji „vodovod“.

Nova studija po prvi put otkriva neke od skrivenih geoloških puteva kojima teku vrući hidrotermalni fluidi što izbijaju na površinu pukotinama koje određuju njihove rute. Dobijeni podaci sakupljeni su pomoću instrumenta nazvanog "SkyTEM 312", koji nosi helikopter. Sa uređaja se šalju elektromagnetni signali na zemlju, što rezultira različitim odgovorima, u zavisnosti od karakteristika stene ispod površine.

„Naše znanje o Jeloustounu dugo je imalo nedorečenih nepoznanica, koje su kao misteriozni sendvič. Znamo mnogo o karakteristikama površine iz direktnog posmatranja i mnogo o magmatskom i tektonskom sistemu ispod parka, ali ne znamo šta je u sredini. Ovaj projekat nam je omogućio da popunimo te praznine, prvi put do sada", istakao je geofizičar Stiven Holbruk, sa univerziteta Virdžinija.

Podaci koje je prikupio "SkyTEM" sistem pažljivo su analizirani da bi se rekonstruisao poprečni presek dubina ispod Jeloustouna. Tim je utvrdio da mnoge od najpoznatijih karakteristika parka leže na vrhu kanala sa glinom, koji su visokoprotočni i protežu se duž raseda i pukotina vulkanskih stena.

Plitka podzemna voda teče duž ovih kanala, mešajući se sa zagrejanom vodom koja dolazi sa dubine od jednog kilometra ispod parka. Varijacije u ovoj mešavini dovode do dekompresijskog ključanja, degazacije i provodnog hlađenja, uzrokujući termalni fenomen po kome je Jeloustoun poznat.

Jedno od iznenađenja u studiji bila je sličnost u dubljoj strukturi ispod delova parka, sa veoma različitom hemijom i temperaturama na površini. Čini se da su te razlike uzrokovane različitim načinima mešanja podzemne i zagrejane vode, a ne drugim geološkim faktorima.

Biolozi, geolozi i hidrolozi već su pokazali interesovanje za korišćenje podataka, kažu autori nove studije, posmatrajući sve, od mikrobiološke raznolikosti širom parka do istorijskih zapisa o prošlim tokovima lave.

Rad prijavljen u ovoj studiji mogao bi se čak koristiti i za dobijanje naprednih upozorenja o opasnostima od vulkana, koje se javljaju kada se slojevi gline ispod Jeloustouna privremeno zatvore, što dovodi do opasnog i potencijalno eksplozivno nakupljanje gasa.

„Skup podataka je toliko veliki, samo smo zagrebali površinu ovim prvim radom. Istraživanja ćemo nastaviti", istakao je geofizičar Stiven Holbruk.

уторак, 11. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије