Noć istraživača: paviljon za naučna istraživanja

Tokom Noći istraživača, u petak, 24. septembra, Centar za promociju nauke organizuje naučnu šetnju na Beogradskoj tvrđavi, od 16 do 20 časova.

Muzički paviljon na Kelemegdanu, danas se pretvara u Paviljon za naučna istraživanja, i kreće na zamišljeno putovanje kroz dobro poznate staze tvrđave istražujući biljni i životinjski svet i geologiju.

Posetioci će biti u prilici da dožive Beogradsku tvrđavu na drugačiji način: istraživaće prošlost, sadašnjost i budućnost, kroz igru, šetnju i dizajn.

Sa željom da se što više posetilaca uključi u izazove sa kojima se istraživači i istraživačice susreću svakog dana, kroz inovativan koncept „građanske nauke" (eng. citizen science), koji podrazumeva da posetioci zajedno sa istraživačima mogu da pristupe određenom problemu kroz prikupljanje i analiziranje podataka, kao i interpretaciju samih rezultata, nakon prikupljenih podataka, u paviljonu će nastati mapa biodiverziteta Kalemegdana, a na osnovu dobijenih rezultata đe se osmišljavati dalje i akcije delovanja.

U pauzama od naučne šetnje posetici Noći istraživača moći će da igraju  i „Ne ljuti se čoveče", posebnu varijantu igre koja je razvijena u okviru Mejkers spejsa Centra za promociju nauke.

Autor i dizajner igre je Bojan Dragutinović. Igra je inspirisana prostorom Beogradske tvrđave, te je  odatle podloga za igru šestougaona i sadrži šest čuvenih kapija. Igra će vas podsetiti na igru koju poznajete iz detinjstva, ali je zapravo kompleksnija. Cilj je dovesti sve figurice sa početnog položaja do njihovih mesta na citadeli, krećući se poljima u smeru naznačenom strelicama na tabli.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво