Читај ми!

Bogatstvu zbirki Prirodnjačkog muzeja doprinose i njegovi posetioci

Među milion i dve stotine hiljada eksponata u Prirodnjačkom muzeju svaki ima svoju priču. Deo te velike priče uskoro će postati i jedna sova koju je slučajno našao jedan beogradski gimnazijalac.

Pre nekoliko nedelja Prirodnjački muzej posetio je srednjoškolac. Uginulu sovu koju je pronašao u prirodi, doneo je na prepariranje.

„To su donacije koje mi vrlo rado primamo. One često mogu da budu u obliku koji neće biti izložbeni predmet. Nedavno smo dobili jednu sovu koju je jedan dečak našao, negde u parku. Bila je u dobrom stanju, trenutno je u hladnjači i ona će čekati trenutak kada će moći da se preparira i onda će biti stalan predmet naše zbirke“, kaže dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja.

Turisti dolaze da gledaju predmete, ne donose ih, dodaje direktor, ali naglašava da Muzej ima dobru saradnju sa svojim posetiocima koji znaju da ukoliko nađu neku životinju ili neki interesantan predmet da treba da ga donesu u Prirodnjački muzej.

Svako može da donese životinju, a proces prepariranja traje od nekoliko meseci do godinu dana. Pre nekoliko godina od jedne žene dobili su i kožu snežnog tigra, jedne od zaštićenih vrsta u svetu. Samo ih je 3.000 ostalo.

„Ovo je nešto jedinstveno što imamo kod nas u Prirodnjačkom muzeju, a inače se radi o jednoj mladoj jedinki. Sada je nemoguće nabaviti kože ovih životinja zbog toga što su veoma zaštićene i svaki kontakt s njima, a ne samo izlov, je potpuno zabranjen“, napominje dr Paunović.

Fosili stari milionima godina, rogovi bizona, više od stotinu zbirki, naučnih radova iz celog sveta – samo su deo onoga što se može ovde naći. Muzej ima oko milion i po predmeta, biblioteku sa preko 22.000 knjiga, rukopisa i geografskih karata.

Prirodnjački muzej postoji 125 godina i jedna je od najstarijih institucija u zemlji. Godišnje, pre pandemije, posećivalo ga je preko 40.000 ljudi. Ovde se čuvaju i primerci biljaka koji se više ne mogu naći u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво