Читај ми!

Predstavljen prvi model putovanja bržeg od svetlosti koji ne krši zakone fizike

Grupa fizičara iz Njujorka predstavila je prvi varp pogon kroz zakrivljeni prostor–vreme brži od svetlosti koji je zaista moguć i koji ne krši poznate zakone fizike.

Ideja o varp pogonu koji nas vodi kroz nepregledna prostranstva svemira brže od brzine svetlosti već dugo fascinira naučnike i ljubitelje naučne fantastike. Iako smo još veoma daleko od prevazilaženja bilo kojih univerzalnih ograničenja brzine, to ne znači da nikada nećemo moći da jezdimo na talasima iskrivljenog prostor-vremena.

Sada je grupa fizičara sastavila prvi predlog za fizički varp pogon, zasnovan na konceptu osmišljenom još devedesetih. I kažu da ne bi trebalo da krši nijedan zakon fizike.

Zakoni fizike kažu da brzina nekog tela ne može biti jednaka ili veća od brzine svetlosti, ali ne kažu da se sam prostor-vreme ne može kretati ili širiti brže od svetlosti – svemir može da se širi brže od svetlosti. Drugim rečima, teorijski je moguće iskriviti prostor-vreme i u njemu stvoriti mehur koji će se kretati brzinom većom od brzine svetlosti dok će letelica u njemu mirovati.

Alkubijerov koncept

Prvi koncept letelice koja bi mogla da putuje brže od svetlosti predstavio je meksički astrofizičar Migel Alkubijere koji je tokom rada na doktoratu na Univerzitetu u Velsu 1994. godine predložio metod za promenu geometrije prostor-vremena stvaranjem talasa koji bi izazvao da se prostor ispred letelice sažima, a iza nje širi, čime bi se stvorio svojevrstan mehur prostor-vremena koji bi mogao da putuje brže od svetlosti unutar ravnog prostor-vremena.

Letelica bi u njemu mirovala i ne bi kršila zakone fizike, a istovremeno bi putovala brže od svetlosti nošena varp mehurom dok bi se on kretao brže od svetlosti, slično kretanju surfera na morskim talasima.

Kako pokrenuti mehur

Problem ovog modela je što bi za njegovo stvaranje bila potrebna ogroma količina egzotične negativne energije koncentrisane na jednom mestu, što je praktično neizvodivo u skladu sa zakonima fizike koje danas poznajemo.

Ali novo istraživanje, objavljeno u časopisu IOPscience, predstavilo je zaobilazno rešenje za navedeni problem. Prema fizičarima iz grupe „Aplajd fiziks“ sa sedištem u Njujorku, varp pogon je moguć i bez problematične negativne energije.

„Krenuli smo u smeru koji je drugačiji od Nasinog i ostalih, a naša istraživanja pokazuju da u teoriji opšteg relativiteta postoji nekoliko drugih mogućih klasa varp pogona“, kaže astrofizičar Aleksej Bobrik sa univerziteta Lund u Švedskoj.

„Konkretno, formirali smo nove klase varp pogonskih rešenja koje ne zahtevaju negativnu energiju i tako postaju usklađene sa zakonima fizike“, dodaje Bobrik.

Drugo rešenje

Prema predlogu naučnika iz grupe „Aplajd fiziks“ za stvaranje varp pogona bi bilo potrebno izuzetno snažno gravitacijsko polje. Gravitacija bi iskrivila prostor-vreme na način sličan kao u Alkubijerovom modelu, a pritom bi protok vremena unutar letelice na varp pogon i izvan nje bio bitno različit.

Poznato je da vreme u blizini jakog gravitacionog polja protiče sporije. Popularan primer za to je astronaut koji upada u crnu rupu. Za posmatrača, astronaut bi u blizini crne rupe praktično bio zamrznut u vremenu i nikada ne bi sasvim upao u nju. Istovremeno, za astronauta se ne bi ništa promenilo jer bi njemu subjektivno vreme prolazilo normalno.

Ali tu se, nažalost, dolazi do novog problema, a to je kako stvoriti tako jako gravitaciono polje. Za iole primetan uticaj na prostor-vreme bila bi potrebna masa veća od bilo koje planete.

„Kada bismo uzeli masu cele planete Zemlje i sabili je u kuglu promera 10 metara, promena brzine protoka vremena unutar nje još uvek bi bila vrlo mala, samo jedan dodatni sat u godini“, navodi Borbik za Nju sajentist.

Letelice budućnosti će biti u obliku diska

Još jedno zanimljivo otkriće nove studije je da bi manje energije trebalo za ubrzavanje letelice kada bi ona imala oblik kovanice ili tanjira koji leti pljosnatom stranom ka napred.

Za dugačku raketu, u kojoj bi putnici sedeli jedan iza drugog, trebala bi veća energija nego za pljosnatu letelicu u kojoj putnici sede jedan do drugog, rame uz rame.

Mada je mogućnost putovanja do udaljenih zvezda i planeta očigledno još uvek daleko, nova studija ipak predstavlja novi dodatak sve većem broju istraživanja koja sugerišu da su principi varp pogona u naučnom smislu mogući.

Istraživači priznaju da još uvek nisu sigurni kako bi se mogla konstruisati tehnologija koju su opisali u svom radu, no uvereni su da će varp pogon jednog dana postati stvarnost.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво