Čitaj mi!

Snimak rušenja drugog po veličini radio-teleskopa na svetu

Opservatorijska platforma teleskopa Aresibo, teška 900 tona, koja je slala i primala radio-talase iz svemira, srušila se s visine od 140 metara i teško oštetila tanjir teleskopa prečnika 300 metara.

Snimci pokazuju da se opservatorija srušila kada su popucali kablovi, kojima je bila povezana na jedan od tornjeva. Sa sobom je u padu povukla i sva tri potporna tornja.

Prethodno je još u avgustu pukao jedan od pomoćnih, a onda u novembru i jedan od glavnih kablova na istom tornju.

Od tada, Nacionalna naučna fondacija, u čijem se vlasništvu nalazi teleskop u Aresibu, pokušava da organizuje način da se teleskop rasklopi, jer je bilo jasno da bi potpuno rušenje moglo da se desi.

Veliki udarac za potragu za vanzemaljskim životom

Za 57 godina funkcionisanja, Aresibo je lovio asteroide koji bi mogli da predstavljaju pretnju po Zemlju, tražio znakove vanzemaljskog života i otkrio prvu planetu van Sunčevog sistema.

Teleskop je 1974. godine poslao najmoćniji signal sa Zemlje koji je ikada poslat u pokušaju da se uspostavi komunikacija sa potencijalnim vanzemaljskim oblicima života.

Pre četiri godine primio je prvi ponavljajući brzi nalet radijskih talasa – misteriozni svemirski signal za koji naučnici sada misle da dolazi od umirućih zvezda.

Teleskop je postao poznat velikom broju ljudi i po tome što je poslužio i kao filmski set za jedan od filmova u serijalu o Džejmsu Bondu – Zlatno oko.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 11. dec 2020, 18:15) - Joван M. [neregistrovani]

ИНВАЗИЈА

Ххахаха, одлично:)

(nedelja, 06. dec 2020, 14:37) - црни [neregistrovani]

Инвазија

Овде је очигледно да се спрема инвазија.


Шалим се наравно. Ова ствар је била стара скоро шездесет година и није улагано у поправку инфраструктуре јер се технологија померила ка сателитским телескопима и оним који се крећу са беспилотним свемирским бродовима. Ово је остављено студентима и школарцима да се зезају као и наша опсерваторија на Звездари.

(subota, 05. dec 2020, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Posledica krize

Nema para više za ovakve stvari. Jedna po jedna skalamerija ovog tipa će popustiti. U normalnim okolnostima se sve to nadgleda i reaguje čim se primete znaci zamora materijala. Ovo je očigledno tiho pušteno da propadne samo od sebe barem u poslednjoj deceniji. Nisu imali para čak ni da ga razmontiraju. Teleskop i nekako, ali kada zamislim da neko razmišlja na isti način o hidrocentralama, nuklernim centralama, hemijskim postrojenjima... zapitam se šta nas čeka. A šta se ja pa pitam: svaki dan nešto eksplodira u centru nekog velikog grada u svetu...

(subota, 05. dec 2020, 10:55) - Dvostruki očevidac NLO! [neregistrovani]

Mogu da zamislim...

reakciju nevernih,da su bili na mom mestu!-Ali,NLO je to namerno učinio!

(subota, 05. dec 2020, 10:08) - anonymous [neregistrovani]

A šta mislite...

Pojava misteriozne volesti (covid19), za koju još nije pronađen lek, pa onda rušenje teleskopa koji otkriva nebeska tela, znakove života itd. Meni je ovakav sled okolnosti logičan kada se priprema invazija na neko područje-oslabi se protivnik bojnim otrovima, a onda mu se uništi izviđanje i osmatranje, da se ne opazi dolazak trupa.

(subota, 05. dec 2020, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

Ako vjerujes ...???

Plati porez na vjerovanje...???

(petak, 04. dec 2020, 20:00) - anonymous [neregistrovani]

veruj ili ne veruj

Srušili ga vanzemaljci ili Rusi (Kinezi).A možda i neko ko ne želi da se uspostavi kontakt sa vanzemaljcima.

(petak, 04. dec 2020, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

примио је мистериозни свемирски сигнал

и одмах се срушио. Ако неко није гледао филм "Они долазе" са Чарли Шином нека обнови градиво. У наведеном филму се такође појављује неки велики телескоп. Поздрав

div id="adoceanrsvdcfhklggd">