Кабл скоро уништио један од највећих телескопа на свету

Чувени радио-телескоп у Аресибу на Порторику, који се нашао чак и у Џејмс Бонд филму „Златно око“, избачен је из строја након што је један од потпорних каблова пукао и „поцепао“ тањир телескопа.

Осам центиметара дебео кабл који држи металну платформу пукао је и направио 30 метара дугачку пукотину у тањиру телескопа, који је један од највећих на свету са пречником 300 метара.

„Особље ради са инжењерима и другим стручњацима на процени штете, поправци и обезбеђивању друге опреме“, рекла је Зенаида Гонзалес Котала, шефица канцеларије за истраживања Универзитета централне Флориде, под чијом се надлежношћу налази телескоп.

Телескоп у Аресибу је једно од најзначајнијих оруђа за проучавање свемира на свету и помоћу њега су направљена велика научна открића од када је пуштен у функцију 1963. године.

Са тањиром пречника 300 метара до 2016. године и завршетка „Тианјана“ (Небеског ока) у Кини био је највећи телескоп на свету. Послужио је и као филмски сет за један од филмова у серијалу о Џејмсу Бонду – Златно око.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. авг 2020, 18:25) - anonymous [нерегистровани]

dokle

Opet Rusi?