Читај ми!

Чувени телескоп Аресибо на ивици колапса, биће демонтиран

Радио-телескоп Аресибо, један од телескопа са највећом сферном антеном на свету, употребљаван у сврхе потраге за ванземаљцима, али и у шпијунске сврхе током Хладног рата, после 57 година употребе биће демонтиран.

Радио-телескоп који је изграђен пре 57 година, дубоко у џунгли Порторика, недалеко од града Аресибо, заслужан је за бројна астрономска открића. Опсерваторија Аресибо делује као амерички Национални центар астрономије и јоносфере  и њоме управља амерички Универзитет Корнел.

Нажалост, опсерваторија која је преживела бројне урагане и земљотресе сада је у тако лошем стању да би покушаји поправки довели особље и раднике у опасност, те је због оштећења на кључним елементима донета одлука да се демонтира.

Наиме, два кабла који подупиру инструменте тешке 900 тона изнад радијског тањира пречника 305 метара пукла су 10. аугуста и 6. новембра, што је значајно угрозило статику телескопа.

„Инжењери су забринути да би и остали каблови сваког тренутка могли да пукну, због чега би покушај поправке оштећених каблова био изузетно опасан захват“, саопштили су званичници из америчке Националне научне фондације.

Током наредних неколико недеља, инжењерске компаније ће развити план за контролисану демонтажу. Требало би да се платформа помоћу експлозива ослободи од каблова и пусти да се уруши.

Телескоп Аресибо је дуго година био главни инструмент који је био намењен за хватање и преслушавање порука ванземаљских цивилизација, а због свог упечатљивог изгледа често је био омиљена локација за снимање бројних играних филмова.

Ова опсерваторија је била поприште обрачуна агента 007 са непријатељима у филму Голден ај. У филму Контакт са Џоди Фостер радња се односила управо на трагање за сигналима ванземаљских цивилизација помоћу обог уређаја. Појавио се и у серији Досије Икс и многим другим.

број коментара 0 Пошаљи коментар