Uzbudljivi dani za astronome – od fotografija rađanja planeta do priprema za vasionski let usred pandemije

Veliki teleskop Evropske južne opservatorije snimio je ono za šta naučnici smatraju da su prvi dokazi o nastajanju planete. Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ ocenjuje za RTS koliko je značajno što smo dobili takve fotografije i govori o pripremama za let američkih astronauta u privatnoj raketi u vreme pandemije koronavirusa.

Vrtložni gusti disk od prašine i gasova, a unutar njega spiralna struktura – naučnici tvrde da je na fotografijama formiranja nove planete.

Branko Simonović iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a ističe da je u pitanju fotografija za koju bi se moglo reći da je revolucionarna, ali, pre svega, zanimljiva i korisna jer prikazuje nešto zašta su astronomi do sada uglavnom imali modelski koncept.

„Ova zvezda AB sazvežđa Vozara nije nepoznata. Još 1999. godine privukla je pažnju snimkom sa Hablovog teleskopa, dakle, znalo se da ona oko sebe ima disk prašine i da je to jedna zveza oko koje postoji mogućnost za nastanak planeta“, objašnjava Simonović. 

Prema njegovim rečima, zahvaljujući velikom teleskopu Evropske južne opservatorije, odnosno posebnom uređaju na njemu – sferi – bili smo u mogućnosti da dobijemo fotografiju o kojoj se priča poslednjih dana.

„Zvezda AB Aurige je veoma sjajna, taj disk oko nje mora da se ekranira u normalnim uslovima. Zahvaljujući ovom instrumentu, to je prevaziđeno i zvezda u središnjem delu ne blješti, ne pokriva prostor“, istakao je gost Jutarnjeg programa.

Na osnovu snimaka, može se reći da imamo dokaze da će se planeta ili čak više njih roditi, pitanje koje se nameće je kada će se to desiti.

„Ti periodi formiranja su veoma dugi. Ovo je mlad sistem, oni ima svega četiri milijarde godina. Nalazi se u sazvežđu Aurige, odnosno onome što mi prevodimo kao sazvežđe Vozara ili netačno kao Kočijaš. Udaljena je nešto više od 500 svetlosnih godina udaljena“, istakao je Simonović.

Stiže li „svemirski taksi“? 

Let američkih astronauta, koji će 27. maja u privatnoj raketi krenuti sa američkog tla, prvi je u poslednjih 10 godina. Da li je u pitanju početak rada „svemirskog taksija“?

„Govorimo o jednoj novoj epohi u kosmičkim letovima koja sada polako prelazi u ruke privatnog sektora. Do sada su vasionski letovi bili rezervisani, pre svega, za nacionalne velike kompanije“, kaže Simonović.

Prema njegovim rečima, preko kompanije „Spejs iks" Ilona Maska biće moguće servisiranje Međunarodne kosmičke stanice, to jest da se šalju teret i ljudi. Do sada je bilo primera slanja tereta. 

„Falkon“ je sa teretnim „Dragonom“ dvadesetak puta do sada dopremao teret, a sada će prvi put nositi ljudsku posadu.

To je važno za Ameriku, jer su posle gašenja programa „Spejs šatl“ Nasini vasionski  letovi zavisli od Rusije, odnosno Rusija je prebacivala američke astronaute na MKS.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи