Први пут снимљено рађање планете

Велики телескоп Европске јужне опсерваторије снимио је оно за шта научници сматрају да су први визуелни докази о настајању планете.

Фотографије вртложни густи диск од прашине и гасова, а унутар њега може се видети спирална структура, што научници тврде да је показатељ формирања нове планете.

„Хиљаде егзопланета је идентификовано до сада, али је веома мало познато о њиховом настајању“, каже Ентони Бочалети, вођа студије у париској опсерваторији Научног универзитета у француској престоници.

Иако научници знају да планете настају из гасних дискова који окружују младе звезде, где се хлађењем гасови и прашина скупљају, нова посматрања дају нове информације о процесу.

„Морамо да посматрамо веома младе системе како би ухватили тренутак када планете настају“, каже Бочатели.

Нове фотографије показују спиралу прашине и гасова која се формирала око младе звезде у сазвежћу Кочијаш, удаљеном око 520 светлосних година.

Те спирале су индикатор настајања младих планета, јер оне мењају путању гаса, а та промена се може видети са Земље. Гравитационе силе привлаче и спајају гас и прашину што, између 1 и 10 милиона година касније, резултира планетарним телом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво