„Habl“ nam poklonio još jedan predivan snimak iz svemira za svoj 30. rođendan

Kako bi obeležili tri decenije od kako je poslat u svemir, tim istraživača zadužen za svemirski teleskop „Habl“, objavio je zadivljujuće snimke dve magline u velikom Magelanovom oblaku, manjoj galaksiji, 163.000 svetlosnih godina udaljenoj od našeg Mlečnog puta.

Na fotografijama se vidi crvena maglina NGC 2014, a svetle, novoformirane zvezde u njenom srcu su 10 do 20 puta veće od Sunca, navodi Nasa. Plava maglina, NGC 2020, nastala je kada je zvezda 200.000 puta veća od našeg Sunca izbacila ogromnu količinu gasa.

Astronomi su ovu scenu nazvali „Kosmički greben“ jer podseća na podvodni svet.

Gradnja svemirskog teleskopa, koji je dobio ime po astrofizičaru Edvinu Hablu, koji je prvi pružio čvrste dokaze da se svemir širi, započeta je 1977. godine. Zbog katastrofe „Čelendžera“ iz 1986. godine lansiran je sa zakašnjenjem, međutim već posle prvih snimaka, ispostavilo se da sa „Hablom“ nešto nije u redu.

Čekalo se još tri godine kako bi se ispravila greška u njegovoj optici, posle čega su konačno nastale fotografije zadivljujućeg kvaliteta dalekih svemirskih tačaka koje su značajno promenile predstavu o svemiru.

„Habl“ je težak oko 10 tona i veličine je manjeg autobusa. Energiju dobija iz solarnih panela, ima dve antene za prijem naredbi sa Zemlje i za slanje podataka na Zemlju. Opremljen je sistemom za ispravljanje položaja i preciznim žiroskopima koji omogućavaju vrlo precizna merenja. Pomoću četiri instrumenta može da snima u rasponu od infracrvenog pa sve do ultraljubičastog dela spektra.

Ovaj jedinstveni svemirski teleskop je na mnoge načine izmenio ljudsko razmišljanje o svemiru i doneo je revoluciju u modernu astronomiju i to ne samo kao vrlo dobar instrument, već i kao stalan podsticaj novim istraživanjima.

Neki misle da je „Habl“ najvažniji naučni alat ikad proizveden, a i posle 30 godina postojanja još uvek je daleko od penzije. Pod kontrolom je Američke svemirske agencije Nasa i Evropske svemirske agencije (Esa).

Samo tokom prošle godine podaci dobijeni sa „Habla“ korišćeni su u gotovo hiljadu naučnih radova.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво