Da li je moguće trajno oštećenje pluća kao posledica Kovida-19?

Dosadašnja saznanja naučnika pokazuju da kod pacijenata koji su imali teži oblik bolesti Kovid-19 može da dođe do trajnog oštećenja pluća.

Brojevi bude nadu: ozdravilo je više od 80.000 obolelih od plućne bolesti Kovid-19 jer su imali samo blage simptome ili su dobijali kvalitetnu medicinsku negu.

No zasad ima relativno malo informacija o tome kako se osećaju nakon ozdravljenja. Neki od njih s olakšanjem pričaju o tome kako su fizički, ali i psihički, preživeli to razdoblje: lečenje simptoma, mučnu neizvesnost, iscrpljujuću fazu izolacije.

Potpuno ozdravljenje?

Idućih meseci će se pokazati jesu li kod pojedinih pacijenata koji su ozdravili ostale i neželjene posledice. U fokusu su pre svega pluća. Budući da novi SARS-CoV-2 pre svega napada disajne puteve, zaražene osobe sa srednje jakim ili jakim simptomima pate od suvog kašlja, imaju probleme s disanjem ili čak upalu pluća.

Lekari u Hongkongu su kod nekih pacijenata nakon ozdravljenja utvrdili smanjenu plućnu funkciju i trajno otežano disanje. Oni su, doduše, pregledali samo relativno malu grupu obolelih.

„Kod pojedinih pacijenata bi plućna funkcija nakon ozdravljenja mogla biti smanjena za oko 20 do 30 odsto“, kaže Oven Cang Tak Jin, medicinski direktor Centra za zarazne bolesti u bolnici „Princeza Margaret“ u Hongkongu. „Oni teško dišu kada malo brže hodaju.“

Pomoću računarske tomografije kod pojedinih pacijenata je utvrđena zamućenost koja upućuje na oštećenje pluća. Spoznaje iz Hongkonga potvrđuju ranija istraživanja iz Vuhana – u jednoj studiji su naučnici univerzitetske bolnice u Vuhanu analizirali 140 snimaka pluća pacijenata obolelih od koronavirusa i kod svih su utvrdili zamućenost.

Fibroza pluća

Dalje pretrage kod osoba koje su prebolele Kovid-19 sada treba da pokažu jesu li razvile fibrozu pluća, kod koje dolazi do upale plućnog vezivnog tkiva. To onda dovodi do umnožavanja plućnog vezivnog tkiva između plućnih mehurića i okolnih krvnih sudova.

Zbog toga kiseonik teže dolazi do krvnih sudova, pluća postaju kruta, disanje površinsko i ubrzano. Posledice su smetnje pri disanju, otežano disanje, suvi kašalj i smanjena fizička kondicija, tako da čak i svakodnevne radnje prouzrokuju teškoće.

Poznato je da plućna fibroza ostavlja trajne ožiljke na plućnom tkivu. No napredovanje bolesti je moguće usporiti i ponekad čak i zaustaviti ako se na vreme otkrije.

Oboleli stiču imunitet?

Većina stručnjaka je uverena u to da su osobe koje su prebolele zarazu stekle specifičnu otpornost organizma prema toj bolesti. Imunosistem za vreme infekcije stvara baš ona antitela koja uništavaju uzročnika.

To važi i za one koji su imali samo slabe ili čak nikakve simptome. Uprkos tome, njihov imunosistem je reagovao na uzročnika bolesti i stvorio odgovarajuća antitela. Zato je vrlo verovatno da kod njih neće doći do ponovne infekcije koronavirusom.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи