Hoće li Grčka uspeti da vrati blago koje je grof Elgin odneo sa Akropolja

U Grčkoj je 2020. proglašena godinom Meline Merkuri, poznate glumice i nekadašnje ministarke kulture, koja je bila veliki zagovornik vraćanja antičkog blaga. U Atini je tim povodom održana i međunarodna konferencija posvećena vraćanju antičkih skulptura u Partenon.

U Muzeju Akropolja održana je međunarodna konferencija o vraćanju svih skulptura u Partenon kao i međunarodna radionica sa istom tematikom.

Prikazan je i film o radu bivše grčke ministarke kulture i svetski poznate glumice, Meline Merkuri, sa posebnim osvrtom na njene napore da se čuvene mermerne statue vrate Grčkoj. Na međunarodnoj konferenciji govorio je i predsednik Grčke, Prokopis Pavlopulos.

„Svi znamo da nije bilo legitimno da grof Elgin odnese skulpture sa Partenona. Ali, pretpostavimo da mu je i data dozvola, službena uredba Porte, centralne vlade Osmanskog carstva, ipak se postavlja pitanje, ko ima pravo da daje ovlašćenje Elginu da praktično opljaka Patrenon“, zapitao je predsednik Pavlopulos.

Mermerne skulpture iz Partenona napravljene pod nadzorom arhitekte i vajara Fidije i njegovih asistenata, bile su deo hrama i drugih građevina na Akropolju. Ali saradnici engleskog grofa Elgina su početkom 19. veka pokupili polovinu očuvanih skulptura i brodovima ih prevezli u Britaniju.

Iako je Elgin tvrdio da je imao pismeno odobrenje Osmanskih vlasti, taj papir nikada nije nađen u arhivama.

„Pitam sve one koji poštuju kulturu, ne samo grčku, već bilo koju drugu, kome ovaj spomenik pripada ako ne čoveku i čovečanstvu. Ako je to tačno, ko ima pravo da odluči da te skulpture pripadaju nekoj drugoj zemlji, a ne Partenonu“, insistira Prokopis Pavlopulos, predsednik Grčk.

Pre šest godina Unesko je ponudio da posreduje između Grčke i Velike Britanije u cilju rešenja spora oko skulptura, ali je Britanski muzej to odbio sa obrazloženjem da Unesko sarađuje sa vladinim telima, a ne predstavnicima muzeja.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво