Nova metoda lečenja pankreasne ciste

Pankreatitis je mnogo češće oboljenje nego što se misli, podaci u medicinskoj literaturi govore da se pacijenti sa ovom dijagnozom upućuju na bolničko lečenje, posebno hirurgiju. Težak pankreatitis gotovo je neizlečiva bolest

Pored uzimanja laboratorijskih uzoraka krvi za analizu, u gastroenterologiji se najviše koriste endoskopske metode pregleda. O njihovom značaju u dijagnostici i novoj metodi koja uskoro treba da počne da se primenjuje u KBC Bežanijska kosa, za emisiju „Sve boje života‘‘ govori prof. dr Nikola Milinić, načelnik Odeljenja gastroenterologije:

- Neophodna metoda koju koristimo praktično svakodnevno, jeste metoda ʼultrasonografskog pregledaʼ trbuha. Međutim, ono što je danas velika prednost to je metoda takozvane ʼlinearne endoskopske ultrasonografijeʼ. Mi kroz usta uđemo u jednjak, želudac i dvanestopalačno crevo. Na vrhu te sonde nalazi se i ultrazvučna sonda zahvaljujući kojoj ultrazvukom prolazimo kroz zidove organa i iz neposredne blizine gledamo recimo pankreas, tumore nadbubrega, limfne žlezde, oko aorte i po trbuhu gledamo druge tumore. Zbog blizine kojom prilazite organima smatra se da je u mnogim slučajevima linearna endoskopska ultrasonografija bolja, preciznija i korisnija od magnetne rezonance i skenera. Dodatno, ta metoda nam omogućava da uzimamo uzorke tkiva. To je posebno važno kod tumora pankreasa koji ne mogu da se operišu zato što je onda potpuno besmisleno da radite veliki operativni rez, da uspavljujete pacijenta, da radite jednu ozbiljnu, praktično hiruršku intervenciju, kako bi ste došli do tkiva pankreasa koje šaljete na analizu. ‘‘

Vi ste prvi u Jugoistočnoj Evropi uradili takvu biopsiju pankreasa. U čemu se sastoji novi metod koji treba da se primenjuje u vašoj klinici?

- Sada se spremam da prvi put postavim dren, odnosno ʼstentʼ u takozvanu pankreasnu ʼpseudocistuʼ. Naime, pankreas je jedan veoma važan organ koji, između ostalog, luči enzime koji razgrađuju hranu. U određenim stanjima, često iz nepoznatih razloga, dolazi do zapaljenja pankreasa tako što se ti enzimi aktiviraju u samom pankreasu i počinju praktično da ga tretiraju kao da je on uneta hrana, počinju zapravo da ga razgrađuju i to se zove pankreatitis. Često se u jakim zapaljenjima pankreasa stvaraju pseudociste sastavljene od enzima pankreasa i vode. Pseudociste mogu da predstavljaju i fizički problem jer vrše pritisak na pankreas i lokalne strukture, a mogu i da rastu. Ranije smo taj problem rešavali tako što je pacijent morao da bude operisan kako bi se cista ispraznila. Nameravam da posebnom metodom kroz želudac ili dvanaestopalačno crevo napravim otvor i u pseudocistu ubacim dren odnosno stent - plastičnu cevčicu kojom bi tečnost oticala u želudac ili crevo dok se cista potpuno ne isprazni. Onda se ponovo endoskopski cevčica izvuče. To se smatra ne samo velikim napretkom u medicini već je to velika korist za pacijenta jer neće biti podvrgnut hirurškoj intervenciji, a to je i ogromna ušteda za sistem zdravstvenog osiguranja zato što je ta metoda znatno jeftinija od hirurške intervencije i pacijent je mnogo lakše podnosi.

Kada bi trebalo da počne primena nove metode?

- Ja se nadam da će to biti relativno skoro. Već smo usmeno obavešteni da je Komisija za nove tehnologije dala odobrenje tako da mi sad samo čekamo da dobijemo napismeno taj dokument i da nabavimo određene količine stentova i svega što je potrebno da bi se ta intervencija radila.

Da li postoji preventiva kada je reč o pankreatitisu - način ishrane, način života?

- Postoji, zna se da je uzrok za nastanak pankreatitisa alkoholizam kod muškarca i sitni kamenčići u žučnoj kesi kod žena. Smatra se da su muškarci koji redovno uzimaju aklohol kandidati za cirozu jetre, a oni koji se povremeno napijaju za pankreatitis. Sitno kamenje u žučnoj kesi opasnije je zbog toga što kod napada i bolova kad se ona grči može da ih izbaci i onda se oni uglave negde u žučnom kanalu pa pacijent požuti ima jake bolove, ili siđu niže i daju pankreatitis jer zapuše kanal kojim se žuč i pankreasni enzimi izlivaju u crevo. Tada pankreas ne može da izluči svoje enzime, oni se aktiviraju u njemu samom i počinju da ga razaraju. Dakle, preventivni bi bili sistematski pregledi, pa ako se uoče neki od tih faktora rizika trebalo bi ih na vreme ukloniti. I, naravno, treći veoma važan faktor koji moram da pomenem - to su povišene masnoće u krvi, posebno trigliceridi. Gojazni pacijenti koji imaju velike masnoće jako su podložni pankreatitisima i ti pankreatitisi mogu da budu veoma opasni. Potrebno je kontrolisati vrednost masnoća u krvi i regulisati pravilno ishranu. Nekada to ne može samo ishranom i fizičkom aktivnošću, već moraju da se uzimaju i određeni lekovi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво