Put do zdravog potomstva

Buduće majke u Srbiji moći će među prvima u svetu da urade neinvazivnu analizu kompletne DNK fetusa.

Od sredine marta na raspolaganju im je jedinstveni neinvazivni prenatalni test ʼMaterniT GENOMEʼ, kojim se na osnovu analize uzorka krvi majke ispituju sve poznate genetske abnormalnosti fetusa u ranoj trudnoći.

Ljudski genom sastoji se od četrdeset šest hromozoma. Kada se neki od hromozoma fetusa ošteti, duplira (ponekad nedostaje deo ili čak ceo hromozom), često dolazi do smrti ploda, a ukoliko trudnoća uspe da se održi, beba se rađa sa neizlečivim bolestima.

U dosadašnjoj praksi ispitivanje hromozoma izvodilo se samo pomoću amniocenteze (uzimanja amnionske tečnosti iz materice) ili biopsije horionskih čupica. Na dobijenim uzorcima analizirao bi se kariotip, tj. hromozomska slika, a zatim utvrdio rizik od Daunovog sindroma, cistične fibroze, hemofilije ili drugih naslednih bolesti. Metode su precizne, ali i invazivne, pa nose rizik od pobačaja ili infekcije.

Prema rečima Ivane Cvetković, stručnog saradnika Sekvenom (Sequenom) laboratorija za Srbiju, neinvazivni prenatalni testovi zasnovani su na naprednoj tehnologiji ʼshotgunʼ masovnog paralelnog sekvenciranja, koju je lansirao američki Centar za molekularnu medicinu „Sekvenom" : „Test ʼMaterniT GENOMEʼ lansiran je u julu 2015. godine, njegova efikasnost klinički je potvrđena u februaru ove godine, a od marta je dostupan i u Srbiji". 

Izdvajanje cirkulišuće DNK fetusa patentirali su upravo naučnici Sekvenom centra - novi neinvazivni test omogućava da se jednostavnim vađenjem krvi majke već od desete nedelje trudnoće analiziraju informacije o svim hromozomima genoma ploda, a stepen pouzdanosti iznosi od 99% do čak 99,9%.

„Test je na raspolaganju u ovlašćenim laboratorijama u Beogradu i Novom Sadu, odakle se krv majke transportuje u američki centar ʼSekvenomʼ, a rezultati analiza stižu u periodu od sedam do devet dana od momenta vađenja krvi. ʼMaterniT GENOMEʼ test jedinstven je po tome što identifikuje svaku promenu na hromozomima, u smislu manjka ili viška delova hromozoma, velike genske rearanžmane kao što su ekstra kopije celog hromozoma i mikrodelecionih sindroma", rekla je Ivana Cvetković, diplomirani biohemičar i stručni saradnik Sekvenom laboratorija za Srbiju.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 12. avg 2016, 12:21) - Elena Dragutinovic [neregistrovani]

Oprez!!! Laboratorija Genopharm ne postoji u Srbiji!!!

Poštovani,
Pri izboru NIPT testova kojin odredjuju budućnost Vašeg deteta treba biti oprezan. U Srbiji ne postoji nikakva laboratorija koja je ovlašćena, licencirana i patentirana za NIPT testiranje.
U svetu su samo 4 velika molekularno dijagnostička centra patentirana za NIPT testiranje:
Sequenom-USA
Natera-USA
Ariosa-USA
Verinata-USA
BGIHealth-Kina
Od gore navedenih centara, jedino Sequenom ima klinički validiran test koji analizira svih 46 hromozoma bebe iz krvi majke. Njegovo ime je MaterniTGenome.

(četvrtak, 04. avg 2016, 15:56) - Dea [neregistrovani]

NIPT

Najsavremeniji je trenutno NIPT test. Radi ga laboratorija Genopharrm u Srbiji, verujem da ce se uskoro i kod drugih pojaviti jer je najprecizniji.

(petak, 15. apr 2016, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

supermen je srbin

srpski genetski kod ima takav potencijal da je meta istrazivanja najrazvijenijih zemalja kako bi otkrili sveti gral. Srpska krv je plave boje.

(petak, 15. apr 2016, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

A kolika je pouzdanost?

Kažu ti: beba ima... to i to, sa verovatnoćom od 47%, pa se onda ti misli šta da radiš.

Prvo su majke masovno terali na aminocentezu, sa dodatnim rizicima po (zdrave!) bebe, sad će rezultate novih testova da porede sa tim statistikama i da utvrđuju pouzdanost. Sve je to dobro. To je nauka, samo se tu slabo vodi računa baš o bebama i majkama!

(petak, 15. apr 2016, 08:38) - Dragan [neregistrovani]

Eksperiment

Cime smo to zasluzili da budemo prvi na svetu za ovaj eksperiment?

(četvrtak, 14. apr 2016, 21:17) - anonymous [neregistrovani]

Srbija je eksperimentalna zemlja (na zalost)

Kako nas samo Ameri vole! Pa smo mi jedna od prvih zemalja u svetu za ovo ispitivanje. U stvari, cilj ovog projekta je sto vise abortusa!!! Pod plastom straha da se rodi bolesno dete, "neki hromozom nije zdrav"! Zaplasiti majke da rode! Ionako izumiremo kao narod, pa nam je jos samo ovo nedostajalo.

(četvrtak, 14. apr 2016, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

pa

besplatno

(četvrtak, 14. apr 2016, 16:52) - bata [neregistrovani]

polako

Siroti narode ovo nije za tebe, rezervisano je za elitu.

(četvrtak, 14. apr 2016, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

udlična vest

Cena je sigurno mnogo manja od muke roditelja +cena lečenja+kočenja učenika u školama+troškovi ustanova za zbrinjavane teških slučajeva+cena pratioca+uslovi za skolovanje, kretanje, komunikaciju+++, a sta je sa zdravom nacijom

(četvrtak, 14. apr 2016, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

nepoverljivo

neka stranci savetuju prekid svake dvadesete trudnoce, razmislite koliki je to broj za par godina