Читај ми!

Novi metod rane detekcije malignih ćelija - fotoakustična tomografija

Uz pomoć posebnog proteina izdvojenog iz jedne bakterije, moguće je otkriti kancerozne ćelije u najranijem stupnju razvoja, rezultati su istraživanja naučnika Univerziteta u Sent Luisu. Nova tehnologija u postavljanju dijagnoze, može se primeniti i za blagovremeno lečenje srčanih bolesti.

Stručnjaci za biomedicinu, koji se bave istraživanjima na Odseku za primenjenu nauku Univerziteta „Vašington“ u Sent Luisu, došli su do saznanja da je uz pomoć posebnog proteina izdvojenog iz bakterije, moguće detektovati obolele ćelije u najranijem stupnju razvoja raka.

Protein o kome je reč je reverzibilni bakterijski fitohrom, zahvaljujući kojem je moguće generisati tehnološki najnaprednije fotoakustične genetske slike.

Senzitivni BphP1 fitohrom je upravo taj koji ukazuje na prisustvo tumora. Biomedicinski inženjer i vođa istraživanja sprovedenog u njegovoj laboratoriji, profesor Vang, objasnio je da je sve to bilo izvodljivo zahvaljujući genetskom kodiranju specifičnog proteina koji je izrazito osetljiv na različite vrste i jačine svetla.

Tako je moguće dobiti dve različite slike tkiva zahvaćenog rakom nastale pod različitim svetlom. Poređenjem se dobija krajnje precizna slika ćelija raka.

Jasnija slika ćelija kancera i metastaza

Fotoakustična tomografija koristi kombinaciju svetlosnih i zvučnih talasa različite dužine. Poređenjem obolelog tkiva pod infracrvenim svetlom sa originalnom, osnovnom slikom istog, i to tako što se eliminiše druga slika sa prve i time odstrane signali krvnog protoka i druge nebitne stvari, dobija se veoma jasna slika ćelija raka i metastaza.

Na početku procesa razvijanja kanceroznih ćelijskih promena, maligno tkivo se ne može jasno razlikovati od normalnog zato što su prisutni jaki signali koji potiču od samog protoka krvi.

Zbog značaja rane dijagnostike za lečenje bolesti, bilo je neophodno otkriti metod koji omogućava da izmenjene ćelije budu vidljive od samog početka bolesti.

Nova vrsta tehnologije važna je, ne samo za onkološke pacijente, već i za blagovremeno lečenje srčanih bolesti, kao i praćenje efikasnosti imunoterapije kod mnogih drugih bolesti, a korisna je i kao metod detekcije narkotika u tkivima pacijenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво