Nakon jednog veka potvrđena Ajnštajnova teorija relativiteta

Otkriće gravitacionih talasa predstavlja potvrdu Ajnaštajnove opšte teorije relativiteta koju su naučnici pokušavali da detektuju čitav jedan vek, objašnjavaju fizičari.

Gravitacioni talasi mogu da nam pomognu da razumemo kako je svemir nastao, a ovo otkriće predstavlja revoluciju u razvoju kosmologije.

Naime, naučnici u Vašingtonu objavili su zapanjujuće otkriće – otkriveni su gravitacioni talasi što je, kako objašnjavaju, još jedan korak ka razumevanju gravitacije i svemira.

Međunarodni tim naučnika tvrdi da ovo detektovanje gravitacionih talasa otvara novu eru astronomije, preneo je Bi-Bi-Si.

„Detektovali smo gravitacione talase“, saopštio je direktor projekta Dejvid Rajc.

Reč je o eksperimentu vrednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine uspomoć lasera traga za fenomenom gravitacionih talasa.

Inače, postojanje gravitacionih talasa bilo je jedno od ključnih predviđanja u Opštoj teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna, objavljenoj 1916. godine.

Iz Centra za promociju nauke (CPN) u Beogradu objašnjavaju da je pre 100 godina Ajnštajn postavio opštu teoriju relativnosti i napisao osnovnu jednačinu kojom objašnjava kako se ponaša gravitacija, odnosno masa u celom univerzumu.

Teorija relativnosti predvidela je pojavu koja već čitav vek nije detektovana, a iako je opšta teorija dokazana drugim eksperimentima, do sada nije bilo nijedne potvrde da postoji ovo što je sada potvrđeno, navode u CPN.

Ajnštajn je praktično zamislio da u prostoru u univerzumu velika masa menja prostor oko sebe i to je nalik pojavi kada, na primer, postoji zategnuta površina vode i ubaci se kamenčić koji na površini stvara talas.

„Sama teorija predviđa da kada se stvara velika masa u unverzumu ona treba da prozvede gravitacioni talas, a to nije isto što i talas na površini vode koji je mehanički ili elektromagnetni talas. To su talasi koji prožimaju ceo svet i niko nije pomislio da mogu da se detektuju“, objašnjavaju u Centru za promociju nauke.

Indirektni dokaz je ranije postojao, ali se ipak svojevremeno ispostavilo da je bilo izvesnih greški u merenju.

„Ovo sada pokazuje da je Ajnštajn bio u pravu i teorija je potvrđena i sa te strane. Znalo se da važi, ali je predviđala i gravitacione talase koje niko do sada nije video. Sada je jasno i da je taj deo teorije ispravan“, kažu u CPN i dodaju da to otkriće može da pomogne da razumemo kako je svemir nastao.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво