Sovjetski Savez i martovski puč 1941.

Za puč od 27. marta 1941. koji je Kraljevinu Jugoslaviju uveo u Drugi svetski rat danas se otvoreno govori da je plod konspiracije generala Bore Mirkovića i britanske obaveštajne službe. Međutim, upitali smo dr Alekseja Timofejeva, naučnog saradnika Instituta za noviju istoriju Srbije, koliko ima istine u pojedinoj istoriografskoj literaturi da je i Sovjetski Savez odgovoran za pripremanje puča preko svog obaveštajca Božina Simića.

Što se tiče uticaja sovjetske obaveštajne službe na taj događaj, u memoarima Pavla Sudoplatova, bivšeg visokog sovjetskog obaveštajca, izričito piše da je puč bio delo sovjetskih organa. Međutim, memoari su se pojavili prvi put u emigraciji, u SAD, posle smrti Sudoplatova, u izdanju njegovog sina i veliko je pitanje ko je, kako i zašto redigovao te memoare i šta je napisao Pavle Sudoplatov, a šta je dodato da bi se podigao rejting. To je prva opaska. 

Druga se odnosi na lovačke priče, na koje ni države nisu imune: „Eto, i tamo smo promenili režim", ali veliko je pitanje da li je baš tako bilo s obzirom na rukopis kojim se odvijao puč i s obzirom na to da se radilo o jednom dvorskom prevratu par ekselans, i to britanskih ljudi, a zna se da su britanska i sovjetska obaveštajna služba oduvek bile najveći neprijatelji. Tako da je teško posumnjati da je došlo do direktnog kontakta između njih.

Ali, šta je interesantno. Zna se da su jedan visoki oficir NKVD-a i visoki oficir vojne uprave SSSR-a došli, baš uoči puča, u Jugoslaviju. Da li je taj dolazak, o kome piše Sudoplatov, bio oko nekih pregovora sa budućim zaverenicima, da li je bio povezan sa željom da se proceni koliki će biti pravi otpor Kraljevine Jugoslavije Nemcima?

Jer, recimo, za vreme Prvog svetskog rata Srbija se borila čitavih godinu dana pre nego što je pala – od leta 1914. do jeseni 1915. godine. Staljinu je bilo izuzetno važno da sazna koliko Jugoslavija može da izdrži i kada prestaje njen otpor usled nemačkog napada. Tako da u većoj meri možemo da pretpostavljamo da je to bio osnovni cilj njihove posete.

Možda je čak i došlo do pregovora sa zaverenicima, ali u svakom slučaju ne da bi se kovala zavera, već da se utvrdi koliko je Kraljevina Jugoslavija spremna da se bori u slučaju rata. Tako, u memoarima učesnika pregovora u Moskvi 5. aprila 1941. postoji jedna interesantna beleška.

Na pitanje Staljina upućeno jednom od predstavnika jugoslovenske strane, mislim da je bio Gavrilović: „Koliko dugo mislite da možete da pružate otpor Nemcima?" sledio je odgovor: „Bar mesec dana". Na to se Staljin slabo osmehnuo i rekao: „U najboljem slučaju dve nedelje". Ispostavilo se da je njegova procena bila tačna. Jer, već nakon dve nedelje borbe na svim pravcima bile su završene, a suštinski, već posle deset dana jugoslovenska vojska bila je slomljena.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 03. apr 2016, 09:56) - anonymous [neregistrovani]

odg. na "jedina istina"

KPJ se nikako nije mogla pridruziti pucu jer je tada bio na snazi Hitler-Staljinov pakt. Sve instrukcije je KPJ dobijala iz Moskve i taman posla da ich nisu sledili. Isto tako je KPJ bila pasivna za vreme aprilskog rata. U to doba su delili letke po Beogradu sa pozivom vojsci da se ne bori za imperijalisticke interese Velike Britanije. Tek napadom na SSSR 22.6.1941, KPJ dobija nalog da organizuje borbu protiv Vermahta. Pre ovog datuma nema nijedna akcija KPJ protiva Nemaca, a nema ni protiv ustasa koji su vec uveliko poceli svoja zlodela. To je istina a ne sto "mi je pricao ovaj ili onaj".

(subota, 02. apr 2016, 16:36) - anonymous [neregistrovani]

Tada smo bili "dobri", Englezima......

.....a, sada vise - nismo!

(subota, 02. apr 2016, 16:12) - anonymous [neregistrovani]

nasa casna..KPJ-u.....?????

Koja li to bjese?
Kardelj je bio inzinjer rudarstva u rudniku NJKV - elicanstva. Ni vidjeo nikad nije komunizma ???
Majo ??? Osudjenik Tuzlanskog zatvora.
Jusuf Kobic prvi pali essesovac u Bosni.
Tudjman i Alija prvi komunisticki omladinci do marsala.
Aleksandar Rankovic cetnik u selu BA. Uhvatio je Mladena Stojanovica itd...
Pregledaj filmove jos jednom.
Posebno onaj o ubistvu Mladena.

(subota, 02. apr 2016, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Jedina istina

Demonstratice je organizovala engleska obaveštajna služba, a pridružila se KPJ kao i mnogi drugi patriote. Ovo mi je rekao otac koji je kao student i skojevac učestvoao u istim bio izpendrekan od žandara i proveo 48 sati u pritvoru. Što se tiče SSSR-a jedino njihovo prisustvo bilo je u paroli koju su demonstranti uzvikivali: Vojska sa narodom, narod sa Rusijom! Posle 1948. ova je parola izbrisana iz svih dokumenata i ostala je samo ona dobro poznata: Bolje grob nego rob, bolje rat nego pakt! Eto, to je cela istina, bez obzira kome ona odgovara a kome ne.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">