Читај ми!

Na koje tehnološke trendove treba obratiti pažnju tokom 2023.

Tehnolgije se toliko brzo razvijaju da je teško ispratiti novitete i na nedeljnom nivou. Ipak, izvesno je da će pojedine oblasti već u ovoj godini preuzeti dominaciju.

На које технолошке трендове треба обратити пажњу током 2023. На које технолошке трендове треба обратити пажњу током 2023.

Veštačka inteligencija

Veštačka inteligencija već godinama privlači veliku pažnju i to ne samo poslovnog i tehnološkog sveta.

Iz velikih savremenih kompanija upotreba se prenosi i na maloprodaju i sitnija preduzeća. Ponuda odgovarajuće garderobe kupcima, i po veličinu i po stilu, beskontaktna, efikasnija online kupovina, preuzimanje i zamena robe, samo su neki od poslova koje će preuzeti veštačka inteligencija i tako korisnicima učiniti svakodnevni život jednostavnijim.

Metaverzum

Kada je „Fejsbuk“ u oktobru 2021. godine promenio ime u „Meta“, izraz metaverzum postao je aktuelniji. Ovu reč skovao je pisac Nil Stivenson 1992. godine u svom romanu Snow Crash.

Metaverzum je platforma koja će nam omogućiti da se družimo sa prijateljima, da učimo, kupujemo, čak i da radimo u virtuelnom prostoru. Stvaran svet će se spojiti sa virtuelnim kada metaverzum dostigne svoj pun potencijal. Zbog toga „Fejsbuk“ i „Gugl“ ulažu milijarde dolara kako bi ubrzali razvoj.

Procenjuje se da će metaverzum do 2030. godine globalnoj ekonomiji doneti dodatnih pet milijardi dolara, a da je godina pred nama ključna jer će definisati pravac i brzinu razvoja. Proširena i virtuelna stvarnost, kao deo metaverzuma, takođe će nastaviti ubrzano da se razvijaju.

Avatar – prisustvo koje projektujemo dok komuniciramo sa drugim korisnicima u digitalnom svetu mogao bi da izgleda i kreće se baš kao i mi u stvarnosti.

Zeleni vodonik

Klimatska kriza steže obruč i zato su sve oči uprte u, takozvani zeleni vodonik. Može da se koristi u prehrambenoj, hemijskoj ili industriji veštačkih đubriva, umesto fosilnih goriva. Ekološki je najpovoljniji jer nije otrovan, a njegovim sagorevanjem nastaje voda.

Digitalni blizanci

Digitalni blizanci su virtuelne simulacije procesa, operacija ili proizvoda iz stvarnog sveta koje se mogu koristiti za testiranje novih ideja u bezbednom digitalnom okruženju. Bez visokih troškova i rizika. Od fabrika, mašina, automobila pa sve do precizne zdravstvene zaštite.

Nanotehnologija i modifikovanje gena

Nanotehnologijom moći ćemo da kreiramo materijale sa potpuno novim karakteristikama, kao što su otpornost na vodu, toplotu, hladnoću... Isto tako bićemo u prilici da menjamo gene, što bi dovelo do samoizlečenja živih organizama.

Uređivanje gena deluje kao obrada teksta, u kome se neki elementi mogu vaditi, a drugi dodati, a sve to može se upotrebiti za ispravljanje DNK mutacija ili biranja boje kose i očiju potomaka.

Blokčejn

Blokčejn i u 2023. ostaje tema o kojoj će se pričati jer kompanije sve više teže decentralizaciji proizvoda i usluga. Na primer, trenutno sve skladištimo u klaudu, odnosno oblaku, ali ako te podatke počnemo da šifrujemo pomoću blokčejna, naše informacije neće biti samo bezbednije, već ćemo imati inovativne načine da im pristupimo i analiziramo ih.

Kvantni računari

Kompjuteri koji će raditi milijardu puta brže od tradicinolanih nisu više tako daleka budućnost zahvaljujući kvantim računarima. Oni koriste subatomske čestice za kreiranje novih načina obrade i skladištenja informacija. Globalna trka u ovoj oblasti se već uveliko zahuktava o čemu svedoče ogromna ulaganja Amerike, Velike Britanije, Kine i Rusije u kvantno računartsvo.

Roboti sličniji ljudima

Podizanje predmeta, zalivanje biljaka, točenje pića... radnje su koje će u ovoj godini moći da obavljaju roboti nalik ljudima.

Ilon Mask je u septembru prošle godine otkrio dva prototipa humanoidnih robota Optimus i rekao da će njegova kompanija biti spremna da primi porudžbine u narednih nekoliko godina.

Autonomni sistemi

Samovozeće kamione i brodove, robote za isporuku, savršenije fabrike viđaćemo češće u 2023. Poslovni lideri će nastaviti da napreduju u stvaranju autonomnih sistema, posebno u oblasti isporuke i logistike.

Održiva tehnologija

Koliko postaje neophodna, toliko postaje i trend. Održiva tehnologija je takođe jedna od tema o kojoj će se mnogo govoriti u godini pred nama. Bez pametnih telefona i računara više ne možemo, ali sveprisujtnija je i svest o tome gde i na koji način nastaju.

Veće je interesovanje i za to koliko i koje energije koriste platforme i servisi na kojima provodimo vreme. U 2023. se od kompanija očekuje da povedu više računa o energetskoj efikasnosti proizvoda i usluga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво