Читај ми!

Први квантни рачунар „на неутралне атоме“ у рад пустио српски физичар

Српски атомски физичар, професор доктор Владан Вулетић, са тимом на Универзитету МИТ у Бостону пустио је у рад први квантни рачунар који користи неутралне атоме. Прелазак на квантне рачунаре могао би да представља прекретницу за напредак многих области, јер могу за неколико секунди да обраде информације за које би обичном рачунару требало неколико хиљада година.

Развој лекова и симулација њиховог утицаја на организам без тестирања на људима, само је једна од области где ће квантни рачунар одмах имати своју примену због јединствених  иновација професора Вулетића.

„Оно што чини овај рачунар, квантни симулатор посебним и врло моћним је то да се пре сваког рачуна може конфигурисати распоред атома у две димензије. То је као када бисте на вашем класичном рачунару пре сваког рачуна могли микропроцесор да доведете у најоптималније стање“, каже проф. др Владан Вулетић, атомски физичар.

Рачунар је физички базиран у Бостону и доступан је за изнајмиљивање преко Амазонове платформе три пута седмично. Користиће га пре осталих, истраживачи и научници, а професор Вулетић са својим тимом наставља да унапређује његове карактеристике.

„Потенцијално такав квантни компјутер би био врло моћан. Могао би да помогне у дизајну нових лекова, да се нови лекови ефикасније испробавају, да предскаже време и климатске промене, исто би помогао у логистици и транспорту да снизи трошкове“, објашњава професор Вулетић.

Технолошки гиганти, врхунски универзитети и владе улажу милијарде у истраживање и развој ове технологије. На нашим универзитетима се прате светски трендови у области квантне информатике, али само на теоријском нивоу.

„Појављује се одређени помак који обећава да квантни рачунари чак и у тренутном ступњу развоја могу да буду врло значајни у овој области. Врло смо поносни што један наш човек развија један врхунски квантни рачунар који има за сада можда и најбољу функционалност у поређењу са другим системима“, истакао је атомски физичар Владимир Арсоски, професор ЕТФ-а. 

Као члан управног одобра Фонда за науку Србије, професор Вулетић активно учествује у афирмацији науке код нас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара