Читај ми!

Разговарао сам са ботом вештачке интелигенције, имамо проблем

Организација Open AI недавно је пустила апдејтовану верзију Chat GPT 3 бота, обученог на основу повратних информација добијених од људи, и то на основу награде. Из нашег разговора биће јасно до које мере се развија вештачка интелигенција, да ли је то нови Гугл, има ли емоције, да ли би требало да будемо уплашени и како спречити ширење лажних информација. На крају, има ли знање будућност. Одговара толико добро да занемарује намерно направљене грешке.

Представио сам се као новинар и замолио Chat GPT 3 организације Open AI да уводни део текста о вештачкој интелигенцији напише уместо мене. Наравно, одговара, ево могућег увода текста.

"Вештачка интелигенција (АI) је поље које брзо напредује и има потенцијал да трансформише многе аспекте наших живота. Системи вештачке интелигенције могу бити обучени да обављају задатке које би људима били тешки или немогући. У овом тексту ћемо истражити основе вештачке интелигенције и њене потенцијалне примене, као и изазове и етичка разматрања која долазе са овом технологијом". 

На питање да ли је то све што има да ми "напише" за увод текста, ChatGPT 3 одговара да ако то желим, може да прошири увод или пружи више информација о одређеним темама у вези са вештачком интелигенцијом.

"На пример, могу да објасним неке од кључних концепата и технологија укључених у AI, као што су машинско учење и обрада природног језика, или могу дати примере како се AI користи у различитим индустријама и пољима. Само ми реците да ли постоји нешто конкретно што бисте желели да укључим у увод", гласио је одговор.

Моје наредно питање било је како може да га прошири и где је то научио.

Да прошири увод, додаје, могао би да пружи више детаља о историји и развоју AI, као и о њеном тренутном стању и будућим потенцијалима.

"На пример, могао бих да поменем да је истраживање вештачке интелигенције почело 1950-их, са раним напорима усмереним на развој програма који би могли играти игре попут шаха или решавати математичке проблеме. Временом је вештачка интелигенција постала све софистициранија, уз многа недавна достигнућа која су омогућила доступност великих количина података и развој моћних алгоритама за машинско учење", каже бот.

Додаје да као велики језички модел који је обучавао Open AI, није научио те информације личним искуством или директним посматрањем.

"Уместо тога, обучен сам за огромну количину текстуалних података, које користим да генеришем одговоре на основу образаца и информација које сам извукао из тих података. То ми омогућава да пружим информације и одговорим на питања о широком спектру тема, али немам лична искуства или сазнања из прве руке о стварима о којима разговарам", указује ChatGPT3. 

На питање којих текстуалних података, одговара да нема могућност претраживања интернета, али да се велики језички модели попут њега обично обучавају на комбинацији јавно доступних текстуалних података, као што су књиге, новински чланци и веб-сајтови, као и власнички подаци које обезбеђује организација за обуку.

"То омогућава моделу да научи широк спектар информација и генерише кохерентне и течне одговоре на разна питања", одговара бот.

На моју констатацију да он учи, одговара да је то тачно, али да не учи као што то раде људи:

"Обучен сам за велику количину текстуалних података и могу да користим те информације за генерисање одговора на питања и пружање информација о широком спектру тема. Међутим, немам могућност да стекнем нова знања или искуства кроз лично посматрање или интеракцију са светом. Уместо тога, моји одговори се заснивају искључиво на обрасцима и информацијама извученим из текстуалних података на којима сам обучен."

Понављам да сам новинар и питам да ли би требало да будем уплашен. Одговара да као велики језички модел, нема способност да осећа емоције или да доноси личне судове, тако да не може да каже да ли треба да се плашите или не.

"Развој и унапређење АI технологије има потенцијал да донесе многе користи и побољшања у нашим животима, али такође покреће важна етичка и друштвена питања. Неки људи могу бити забринути због потенцијалних негативних утицаја вештачке интелигенције, као што су померање посла или губитак приватности, док други могу бити узбуђени због потенцијалних могућности и напретка које би вештачка интелигенција могла да омогући. Као новинар, ваш је посао да извештавате о тим дешавањима и пружите уравнотежен и објективан поглед на питања. На вама је да одлучите како ћете приступити и тумачити информације које имате и да ли треба да се плашите или не", тврди. 

Али, ако је за мене написао део текста, настављам, то онда значи да може и за другог. У чему је онда будућност новинарства, питам.

"Неки могући начини на које би вештачка интелигенција могла да утиче на новинарство укључују аутоматизацију одређених задатака, као што су анализа података и провера чињеница, коришћење алата са вештачком интелигенцијом за генерисање вести или идентификовање трендова и потенцијал да вештачка интелигенција помогне у извештавању и причању прича. Међутим, то поставља важна етичка и друштвена питања, као што је потенцијал да се користи за пропаганду или дезинформације, или потреба да новинари остану одговорни и транспарентни у коришћењу AI алата", тврди GPT 3. 

Будућност новинарства, наставља, зависиће од тога како се тим развојем управља и регулише, као и од континуираног значаја људске стручности и просуђивања у новинарству. 

Кад већ толико зна, питам да ли је нови Гугл, на шта, као из компјутера одговара да нема физичко присуство или индивидуални идентитет, нити могућност да приступи интернету или да претражује као традиционални претраживач.

"Моја сврха је да пружим информације и одговорим на питања на основу информација о којима сам обучен, а немам никакве друге специфичне функције или могућности", додаје.

Зато ме је и занимало шта "мисли" о будућности образовања.

"Будућност знања ће вероватно укључивати комбинацију људских и AI система, и зависиће од тога како се те технологије развијају и користе, као и од континуираног значаја људске експертизе и расуђивања у потрази за знањем", исписује.

Захваљујем се и кажем да је, изгледа, наш поновни сусрет, неизбежан, на шта одговара да то не разуме, да не зна шта значи неизбежно, и тражи да пружим мало више контекста. 

Одговарам да не могу сада, можда касније, јер сада морам да пишем текст. 

"Ако имате још питања или вам је потребна помоћ у било чему у будућности, само ми јавите и радо ћу помоћи. У међувремену, срећно са вашим чланком. Надам се да ће проћи добро. Збогом за сада", отпоздравља Chat GPT 3.  

Dall-e, слика, текст и проблеми 

Chat GPT 3 није једина ствар која показује у ком правцу иде развој вештачке интелигенције. Једна од таквих ствари је и Dall-e, нови систем вештачке интелигенције који може да креира слике и уметност из описа задатих природним језиком. Укуцате какву бисте слику желели и AI је креира.

Chat GPT 3 није само одлична ствар за конверзацију, него и за преправљање програмског кода. Упишете оно што не ваља и не ради, и врати вам код који ради. "Пун" је интернет таквих одговора.

То све води даље многим питањима и проблемима, ко поседује вештачку интелигенцију, на којим информацијама се заснива, ко је тренира, где су ту ауторска права, јер, чини ми се да је несумњиво да је следећа велика ствар, можда неочекивано текст. 

Међутим, то такође води и проблему знања, али и образовања, поготово у једном прилично технолошки раслојеном друштву посматрано глобално.

Коме ће бити потребно знање на које смо данас навикли, изгледа да је крајње време да се постави и то питање. А када је реч о осећањима и вештачкој интелигенцији, а пуно се и о томе недавно дискутовало, коме је данас стало до тога.

Мржња и напредак

Бот има и одређена ограничења. Open AI наводи да користе АПИ за модерирање да би упозорили или блокирали одређене врсте небезбедног садржаја, али кажу и да очекују да ће сада имати неке лажне и негативне и позитивне резултате.

"Жељни смо да прикупимо повратне информације корисника како бисмо помогли нашем раду на побољшању система", објаснила је компанија.

О томе коликом брзином AI напредује говори духовит твит Џана Лејка из Open AI компаније.

"Радо се сећам дана када су људи интензивно расправљали о томе да ли је вештачка интелигенција на нивоу пчела или нивоу пацова. А то је било пре четири године", наводи Лејка на Твитеру.

На ком ће нивоу бити за четири године видећемо, али је ниво пчела очигледно премашен.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво