Читај ми!

Bitkoin – ledena kripto zima ili Asta la vista, bejbi

Ilon Mask prodao je 75 odsto bitkoina koji su bili u vlasništvu „Tesle” i tako izgubio oko 150 miliona dolara, dok „digitalno zlato” beleži najgori kvartal po padu vrednosti ove godine. Celzijus, jedan od najvećih „pozajmljivača” podneo je zahtev za bankrot, a platforma Koinbejs otpustila je 1.180 zaposlenih. Stručnjaci upozoravaju zato na efekat „kripto zime”. Marko Živković, direktor marketinga kriptomenjačnice ECD kaže za RTS da je bitkoin do sada proglašavan mrtvim više od 450 puta, ali se ispostavljalo da to i nije baš tako.

Биткоин – ледена крипто зима или Аста ла виста, бејби Биткоин – ледена крипто зима или Аста ла виста, бејби

Britanski premijer Boris Džonson uzviknuo je na kraju poslednjeg obraćanja u Parlamentu: „Asta la vista, bejbi”, aludirajući na čuvenu repliku iz Terminatora 2: Sudnji dan u kome kiborg, kog glumi Arnold Švarceneger, na španskom poručuje „vidimo se”.

Da li se Boris Džonson vraća, ili ćemo ga gledati u „nekom drugom filmu” videće se, ali izgleda da ćemo bitkoin, ipak, još dugo gledati. Ništa od više puta najavljivane propasti. 

Posle strmoglavog pada ove godine, kada je izgubio oko 70 odsto vrednosti, najvredniji digitalni novčić se polako uzdiže, iako grafikoni pokazuju stalnu smenu rasta i pada vrednosti.

Momenat u kome tržište pokazuje loše performanse, nazvano i „medveđe tržište” po uzoru na berzu, naziva se kripto zima i označava negativan sentiment u celom ekosistemu digitalnih valuta.

Vrednost bitkoina i drugih digitalnih tokena je 2018. naglo pala nakon vrtoglavog uspona u 2017. godini. Tržište je bilo preplavljeno takozvanim početnim ponudama novčića (izlazak na kriptoberzu), kada je ulivan novac u kripto poduhvate od kojih je velika većina na kraju propala.

„Pad iz 2017. je u velikoj meri bio posledica pucanja mehura”, rekla je Klara Medali, direktorka istraživanja u kompaniji za kriptopodatke „Kaiko”.

Međutim, trenutni krah je počeo ranije ove godine kao rezultat makroekonomskih faktora, uključujući veliku inflaciju u SAD, dok Federalne rezerve i druge centralne banke povećavaju kamatne stope. Tih faktora nije bilo 2018. godine.

Bitkoin i tržište kriptovaluta u širem smislu su usko povezani sa drugim rizičnim sredstvima, posebno akcijama. Bitkoin je ove godine zabeležio najgori kvartal u više od decenije. U istom periodu, Nasdak indeks koji se sastoji velikim delom od akcija visokotehnoloških kompanija pao je za više od 22 odsto.

Moguć uzrok pada – ulazak fondova na kriptotržište 

Marko Živković, direktor marketinga ECD kriptomenjačnice kaže u intervjuu za Internet portal RTS-a da krizne situacije „čiste” tržište, a oni koji prežive ovu situaciju izaći će mnogo jači i bolji.

Istina je da se trendovi tržišta kriptovaluta u najvećoj mogućoj meri mogu pratiti i preko najpoznatijeg bitkoina. Uzroke za pad vrednosti bitkoina od početka godine treba tražiti na nekoliko strana, ali jedan od najvažnijih se verovatno nalazi u ulasku velikih kompanija i fondova na kriptotržište”, kaže Živković.

Tako je kompanija „Tesla motors” objavila pun finansijski izveštaj za drugi kvartal, u kojem se, između ostalog, vidi da su prodate tri četvrtine zaliha bitkoina te kompanije.

Prema Živkovićevim rečima, nakon „eksplozije” vrednosti tokom prošle godine koje je bitkoin dostigao, „veliki igrači” nisu mogli da ignorišu. Njihov dolazak se, kaže, pokazao kao mač sa dve oštrice.

„Kripto je dobio jaku injekciju legitimiteta i dostigao istorijski najviše vrednosti ali je, sa druge strane, i prestao da bude imun na globalna ekonomska kretanja. Održavanje globalnih ekonomija tokom dve pandemijske godine stiglo je na naplatu. Na to se mora dodati i rat u Ukrajini, a uz globalnu inflaciju sve to je rezultiralo padom na svetskim berzama. Kako su tehnološki giganti poput Netfliksa, Amazona, Epla, Gugla, Fejsbuka, Majkrosofta ili Pejpala, padali od 20 do neverovatnih 70 odsto tako se i kripto prilagođavao novim okolnostima", ističe Živković.

Cikličnost vrednosti bitkoina

Živković napominje da postoji određena pravilnost u dosadašnjoj istoriji vrednosti bitkoina.

„Ciklusi u kojima dolazi do pada su na svake četiri godine. Naime, svake četiri godine se nagrada za rudare bitkoina prepolovljava, a godina koja sledi nakon toga je do sada uvek donosila velike skokove vrednosti”, ističe Živković.

Naredne dve godine su, navodi, obično donosile stagnaciju ili padove.

„Kako je poslednje prepolovljavanje nagrade bilo 2020. godine, ova situacija za iskusnije u kripto svetu nije preveliko iznenađenje”, navodi Marko Živković.

Na pitanje da li je to što je jedan od najvećih pozajmljivača „Celzijus” podneo zahtev za bankrot samo vrh ledenog brega ili postoje naznake da bi nešto slično moglo da se dogodi i sa drugim velikim igračima, Živković kaže da „Celzijus” nije, nažalost, prva kompanija iz ove industrije koja proglašava bankrot.

Kriza čisti tržište 

„Krizne situacije ‘čiste’ tržište, a oni koji prežive ovu situaciju će definitivno izaći mnogo jači i bolji. Lako je biti uspešan u kripto biznisu kada je sve ‘zeleno’ i kada cene iz dana u dan skaču", smatra Živković.

Meseci, a možda i godine pred nama će, navodi, pokazati čiji su biznis modeli bili zaista najinovativniji i koji projekti imaju svetlu budućnost.

„Ne treba ni zanemariti da iako smo se odomaćili sa terminima poput kriptovaluta, DeFi, NFT, blokčejn, govorimo ipak o tehnologiji koja je sa nama tek nešto više od deset godina i da su ovo još uvek bebeći koraci za čitavu industriju", dodaje Živković.

„Kripto zima” je, na neki način, korektiv za sve loše projekte.

„Kriza će, kao i svaka druga, izroditi neke nove heroje i pokazati njihovu snagu, ali ćemo se i zauvek oprostiti od projekata koji su bili preslabi za test realnosti i veličine koja im je možda poverena bez puno pokrića", napominje Živković.

Nema bolne i sigurne smrti 

Ističe da ne vidi mnogo pravih razloga da se govori o bolnoj ili bilo kakvoj smrti kriptovaluta.

Bitkoin je, dodaje, do sada proglašavan mrtvim više od 450 puta, ali se ispostavljalo da to i nije bilo baš tako. Ciklusi i kretanja cena nam kažu da je do sada uvek nakon pada sledio skok.

„Trenutno ne postoji tačka u vremenu na istorijskom grafikonu vrednosti bitkoina u kojoj će njegova vrednost četiri godine unazad da bude niža od vrednosti u trenutku u kojem je posmatrate”, naglasio je Živković.

Ipak, navodi, da to ne mora ništa da znači.

Da li je vreme za kupovinu 

Živković ističe da postoje dva generalna saveta pre bilo kakvog razmatranja kupovine kriptovaluta.

„Prvo, edukujte se i informišite koliko god možete pre odluke. Istražite sve o projektima i koinima koji vas zanimaju, saznajte kako se sigurno, bezbedno i legalno mogu kupiti kriptovalute i kako nakon toga da ih čuvate. Druga preporuka je da kupujete samo onoliko koliko ste spremni da izgubite u svakom trenutku”, napominje Živković.

Marko Živković ističe da naše tržište polako sazreva, kao i globalno kriptotržište.

„Veliki skokovi i padovi uvek povećavaju kupovine i prodaje, ali ovaj blagi konstantni pad je uticao na to da je trenutno kod nas potražnja za kriptovalutama mnogo veća. Odnosno, ljudi trenutno mnogo više žele da kupuju nego da prodaju digitalnu imovinu koju poseduju”, zaključio je Živković.

Izvor fotografije sa početka teksta: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво