Читај ми!

Roskosmos i NASA potpisali sporazum o zajedničkim letovima u svemir

Kako su saopštile Ruska svemirska agencija Roskosmos i NASA, potpisan je sporazum o zajedničkim letovima do Međunarodne svemirske stanice, što podrazmeva da će ruski kosmonauti moći da lete američkim svemirskim brodovima, kao i da će američki astronauti moći da se prevoze ruskim „Sojuzom“.

„Sporazum je u interesu Rusije i Sjedinjenih Država i promovisaće razvoj saradnje u okviru programa MSS“, navodi se u saopštenju Roskosmosa i dodaje da će to olakšati „istraživanje svemira u miroljubive svrhe“, prenosi Rojters.

Kao ključni partneri na već dve decenije staroj Međunarodnoj svemirskoj stanici, NASA i Roskosmos, već godinama pokušavaju da obnove rutinske zajedničke letove svojih posada u okviru dugogodišnjeg civilnog saveza ovih agencija.

Uprkos tenzijama zbog rata u Ukrajini, ova poslednja karika u saradnji između Sjedinjenih Država i Rusija je ipak sklopljena.

Prvi integrisani letovi, prema novom sporazumu, biće obavljeni u septembru, saopštila je NASA, a američki astronaut Frenk Rubio poleteće do svemirske stanice sa kosmodroma Bajkonor u Kazahstanu koji pripada Rusiji, zajedno sa dvojicom kosmonauta, Sergejem Prokopjevim i Dmitrijem Petelinom.

U zamenu, kosmonaut Ana Kikina pridružiće se dvojici američkih astronauta i jednom japanskom astronautu na letu „Spejs eksove“ letelice „Kru dragon“ do svemirske laboratorije iz Nasinog svemirskog centra „Kenedi“ na Floridi.

Dve agencije su jedno vreme zajedno prevozile astronaute u američkom šatlu i ruskom svemirskom brodu „Sojuz“. Nakon povlačenja šatla 2011. godine, Sjedinjene Države su svoje astronaute slale „Sojuzom“ sve do 2020. godine, kada je kompanija Ilona Maska počela da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice.

Kikina, inženjerka i jedina žena u aktivnom ruskom kosmonautskom korpusu, trebalo bi da bude prva Ruskinja koja će upravljati kapsulom „Kru dragon“. Ona je trenirala za misiju u Nasinom sedištu u Hjustonu dok su pregovori o sporazumu još uvek trajali.

Američka svemirska agencija je saopštila da je postojanje najmanje jednog Rusa i jednog Amerikanca na svemirskoj stanici ključno za održavanje laboratorije.

„Integrisane posade osiguravaju da na stanici uvek budu odgovarajuće obučeni članovi posade za osnovno održavanje i šetnje svemirom“, navodi se u saopštenju Nase.

Neposredno pre objavljivanja sporazuma, predsednik Vladimir Putin smenio je šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina Jurijem Borisovim, bivšim potpredsednikom vlade i zamenikom ministra odbrane.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво