Čitaj mi!

Pentagon eksperimentiše sa veštačkom inteligencijom koja će moći da predviđa budućnost

Američka vojska testira eksperimentalnu mrežu veštačke inteligencije koja će moći da predvidi događaje vredne pažnje, i to nekoliko dana pre nego što se oni odigraju.

Serija testova koju sprovodi američka vojska naziva se Globalni eksperiment dominacije informacija (Global Information Dominance Experiments – GIDE) i zasniva se na programu veštačke inteligencije koji kombinuje podatke iz ogromnog broja izvora, uključujući satelitske snimke, obaveštajne izveštaje, podatke sa terena, radarske snimke i drugo.

Veoma značajno mesto u ovom projektu predstavlja smeštanje podataka u klaud, koji obezbeđuje da velika količina prikupljenih podataka iz celog sveta bude efikasno obrađena i da mogu da im pristupe svi zvaničnici i agencije kada im zatrebaju.

„Globalni eksperiment informacijske dominacije, predstavlja temeljnu promenu u načinu kako koristimo i prezentujemo informacije i podatke koji nadležnima daju prostor za donošenje odluka od taktičkog do strateškog nivoa – ne samo u vojne svrhe, već i u civilne“, objašnjava general Vazdušnih snaga SAD, Glen D. van Herk na konferenciji za medije održanoj prošle nedelje.

Namera je da se unapred predvide potezi druge strane, što omogućava da se odgovarajuće mere odvraćanja i mere zaštite uvedu pre zaoštravanja ili rasplamsavanja sukoba.

U suštini, logički skokovi i nisu tako dramatični kao što bi neko mogao da pomisli, jer ako, na primer, snimci registruju pripreme na podmornicama, logično je da će isploviti. Međutim, ono gde veštačka inteligencija pomaže, jeste mašinsko učenje koje uočene i prikupljene podatke obrađuje mnogo brže nego što bi to ijedan operativac uspeo.

Drugi primer je broj automobila na parkingu, možda u vojnoj bazi ili istraživačkoj stanici. Ako VI uoči povećanu aktivnost, tu će informaciju proslediti drugim delovima sistema, gde se zatim analizira u okviru ukupnih podataka.

„Podaci postoje“, kaže Van Herk. „Mi pokušavamo da te podatke učinimo dostupnim i delimo ih u klaud u kome prolaze kroz mašinsko učenje i veštačku inteligenciju. Ti podaci se velikom brzinom obrađuju i dostavljaju donosiocima odluka, što ja nazivam superiornošću u odlučivanju“, dodaje general.

Razumljivo, Sjedinjene Države ne otkrivaju previše detalja o tome kako tačno funkcionišu ovi novi sistemi VI ili kako obrađuju informacije koje prikupljaju, ali krajnji rezultat je više podataka koji se obrađuju za kraće vreme. Treća faza testova je nedavno završena, a četvrta je u planu.

Iako u ovom trenutku eksperimenti nekima uzvuče kao Spilbergov film Suvišni izveštaj – gde se zločinci hapse pre nego što zločin bude počinjen – zvaničnici Pentagona ih predstavljaju samo kao oblik brzog prikupljanja informacija a ne kao način da se zaista predvidi budućnost.

VanHerk naglašava da odluke i dalje donose isključivo ljudi na osnovu podataka koje proizvodi sistem za mašinsko učenje, i da će razvoj VI pre doprineti deeskalaciji sukoba, a ne obrnuto.

„Mogućnost da dobijete informacije danima unapred stvara prostor za donošenje odluka“, objašnjava general VanHerk. „Prostor za donošenje odluka za mene kao operativnog komandanta znači da na vreme mogu da rasporedim snage za odvraćanje neprijatelja i da o tome blagovremeno obavestim nadređene ili čak i predsednika“.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 20. avg 2021, 12:19) - anonymous [neregistrovani]

Neka se zabavljaju ali bez čoveka ništa

Takozvana "veštačka inteligencija" u pravom smislu reči ne postoji. Postoji samo neko vrlo primitivno sakupljanje podataka o ljudima i razvoj nekih programa da te podatke analiziraju i izvlače nekakve "inteligentne" zaključke npr. kakvu direktnu reklamu im treba slati. Tako su neki majstori očigledno doneli "inteligentan" zaključak da mene kao muškog penzionera zanimaju kompjuterske igre za decu, najlon čarape i šminka, pa mi šalju reklame za to. Ili da mene koji u životu nisam okusio alkohol zanima rakija, pivo i slično. Takođe da mi trebaju razna sredstva protiv artritisa, prostate isl. iako ja sa time (hvala Bogu) još uvek nemam nikakvih problema. I tako dalje. Tu nema ni "I" od inteligencije, i neće je verovatno nikada ni biti. Da bi čovek stvorio nešto zaista inteligentno poput ljudskog mozga, morao bi da do detalja razume funkciju ljudskog mozga. A do tada će proći milioni godina, ako je ikada budemo razumeli. Tu je možda priroda (ili Bog) postavila granicu šta čovek ikada može da sazna. Time nas je onemogućila da se bavimo nekim vrlo opasnim stvarima.

(sreda, 11. avg 2021, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

pa da

Potenciranje vestacke,bezlicne i bezduhovne buducnosti na cemu po njima treba da se gradi zivot.

(subota, 07. avg 2021, 15:42) - Rada [neregistrovani]

Norbert Viner

Naučnik koji je stvorio kibernetiku je još 1969.u svojoj knjizi "Kibernetika i društvo" (NOLIT, 1972.) predvideo ovu situaciju i upozorio na opasnosti. Izgleda da je niko ko danas odlučuje o svetu nije pročitao. Čudno je što je ne citira nijedan sociolog, filosof, futurista dok Fukujamu i Hantingtona nađete i kad otvorite frižider.

(subota, 07. avg 2021, 10:15) - Vesna [neregistrovani]

Naslov i GDPR

Naslov vesti koju objavljujete bi trebao da bude: "Pentagon eksperimentise sa vestackom inteligencijom za brze prikupljanje, analiziranje, prezentovanje i interpretacije informacija za svoje potrebe".

U Evropskoj Uniji je definisan propis Opšta uredba o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation). Da li zbog postojanja GDPR Pentagon neeksperimentise sa vestackom inteligencijom u zoni Evropske Unije?