Rešenje za zagađenje vazduha nemamo, ali dobili smo aplikaciju koja predviđa koliko će biti

Zagađenje vazduha je tema o kojoj se sve češće govori, a aplikaciju koja može da predvidi nivo zagađenja vazduha u narednih nekoliko dana napravio je tim studenata Elektrotehničkog fakulteta.

Aplikacija sa kojom je tim studenata Elektrotehničkog fakulteta „Tarabići“ pobedio na „Hakatonu”, funkcioniše tako što na serveru postoji model koji vrši predviđanja na osnovu prethodne istorije nivoa zagađenja i prethodne istorije vremenskih prilika, a uz pomoć vremenske prognoze.

„Trenutno smo napravili prototip koji funkcioniše na teritoriji Beograda, jer su to bili jedini podaci koje smo imali, ali dodatnim ažuriranjem se može rešiti da imamo podatke za celu Srbiju“, dodaje Pavle Šoškić, jedan od kreatora aplikacije.

Da bi aplikacija bila dostupna svima u Srbiji potrebno je da postoji i određena infrastruktura, odnosno još jedan server koji će obezbediti ili neka kompanija ili neko ko sakuplja podatke o zagađenju vazduha i vremenskoj prognozi, kako bi se podaci kontinuirano ažurirali.

Ukoliko bi se obezbedili ovi podaci, onda bismo svi u svom telefonu mogli da imamo aplikaciju koja će nam pomoći da znamo, recimo, kuda da idemo na izlet tokom vikenda, napominje Nikola Maksić.

„Visina troškova za izradu ove aplikacije zavisi od kompanija i firmi koje poseduju potrebne podatke. Mi smo ove podatke dobili od sponzora i samih organizatora, i to su podaci koji su sakupljani od 2012. do 2019. godine u Beogradu. Za dalje podatke, čeka se odgovor kompanija koje ih poseduju“, dodaje Maksić.

Marko Skakun navodi da su oni uradili samo prototip aplikacije koju su testirali samo na raspoloživim podacima. Na tim podacima pokazuje se da je tačnost zadovoljavajuća.

„Tako da se može reći da u narednih deset dana možemo dovoljno tačno da predvidimo vrednosti zagađenja vazduha. Međutim, potrebno je odraditi ta testiranja na nekom većem skupu ukoliko bismo planirali da uradimo za celu Srbiju, ali početni rezultati su obećavajući“, dodaje Marko.

Ova aplikacija je nagrađena na „Hakatonu”, takmičenju koje traje 24 sata. Đorđe Marjanović kaže da su se spontano organizovali u stanu zajedničkog prijatelja i podelili zaduženja.

„Da jedna osoba radi na izgledu aplikacije, jedna na sređivanju podataka, jedna na modelu. Za one koji nisu više upoznati, ovo deluje kao neki maraton iz programiranja, jer kada se razvijaju velike aplikacije potrebno je dosta vremena i dosta napora, a ovo je neka vrsta sprinta“, napominje Đorđe.

Ideja da tim nazovu „Tarabići“ potekla je od Pavla Šoškića koji priznaje da nije mnogo razmišljao, ali da mu se to ime učinilo prigodnim s obzirom na funkciju njihove aplikacije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара