Читај ми!

Kafić u kojem kelneri ne očekuju bakšiš i uvek daju maksimum

U doba koronavirusa ekonomski su na snažnom udaru ugostiteljski objekti, odnosno, sektor usluga: kafići, restorani, hoteli... Sasvim slučajno, japanska kompanija "Softbank" je dizajnirala robote koji mogu da budu rešenje za muke ugostitelja u teškim uslovima pandemije.

Novinar RTS-a posetio je kafić u Tokiju u kojem su poslužitelji i zabavljači roboti, koji su, iako potencijalno osetljivi na kompjuterske, nesumnjivo otporni na biološke viruse.

U poznatom tokijskom kvartu Šibuja u decembru prošle godine otvoren je "Peperov salon", ugostiteljska radnja čija je osnovna draž u tome to što u njoj kao osoblje radi nekoliko desetina robota, uglavnom, tipa "Peper".

Tog kibernetskog švrću, koji rastom i glasom podseća na osnovca, proizvodi japanska frima "Softbank robotiks", ćerka-kompanija korporacije "Softbank", čija osnovna delatnost, uprkos nazivu, nisu finansije, već telekomunikacije.

Kibernetski mališan namerno je konstruisan u formi desetogodišnjeg osnovca da bi privlačio pažnju dece, ali i izmamio simpatije odraslih. 

Njegov šarm dopunjuje sjajan osećaj za humor. Dovitljivi programeri, naime, dosetili su se da angažuju profesionalne komičare, koji su napisali reči koje ovaj metalni švrća izgovara.

Ispred radnje stoji robot čija je uloga da poziva prolaznike da navrate i ostave koji jen. Od onih koji su zastali i posvetili se proučavanju obližnje table s menijem on revnosno traži da dezinfekuju ruke pre nego što stupe u salon, te ih obaveštava da im se kontroliše temperatura.

Roboti koji se šale

Na samom ulazu, iza ovalnog pulta koji podseća na hotelsku recepciju, goste dočekuje čak pet mašina tipa "Peper", po kojima radnja i nosi ime.

One pozdravljaju mušterije i uz prigodne šale ih upućuju da preko tablet računara izaberu jelo i piće koje žele. Tu je moguće putem kreditnih i čipovanih kartica odmah izvršiti i elektronsko plaćanje porudžbine.

Hranu umesto ljudskog konobara isporučuje robot, a salonom povremeno šparta i robot-čistač, koji glanca pod, odmenjujući higijeničare.

Nekoliko simpatičnih mini-robota povremeno zabavljaju posetioce plesnim tačkama – u njima do izražaja dolazi njihova besprekorna usaglašenost s muzikom i timska uigranost.

"Svih dana u nedelji dolaze nam i mladi i stari, i muškarci i žene. Radnim danima puno je starijih mušterija, a pošto smo u centru grada, dođe nam i mnogo biznis ljudi. Vikendom dosta dolaze porodice s decom i tada je posebno živo", kaže Šef salona Kazuo Nozu.

I zaista, kafe, čini se, ostavlja odličan utisak na posetioce.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво