Džonson se predomislio, Britanija do kraja 2027. proteruje „Huavej“

Britanski premijer Boris Džonson naredio je da se domaće kompanije do kraja 2027. godine u potpunosti oslobode kineskog „Huaveja“ kao dobavljača opreme za 5G mrežu.

Britanski savet za nacionalnu bezbednost (NSC), kojim predsedava Džonson, odlučio je da zabrani kupovinu 5G komponenata od „Huaveja" počev od kraja ove godine i da naloži uklanjanje postojeće „Huavejove“ opreme za 5G mrežu do kraja 2027. godine.

Prenoseći tu vest, agencija Rojters navodi da Džonson rizikuje da izazove gnev Kine, jer je najavio da najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme više nije dobrodošao.

Sedmogodišnji rok za „čišćenje“ preostale opreme „Huaveja“ obradovaće britanske telekom operatere kao što su „Britiš telekom“, „Vodafon“ i „Tri“, koji su strahovali da će biti prisiljeni da potroše milijarde funti kako bi brže izbacili opremu kineskog giganta iz svojih mreža, ocenjuje Rojters.

Ipak, ova odluka će odložiti uvođenje 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sjedinjene Države, podseća britanska agencija, već dugo vrše pritisak na Džonsona da poništi odluku iz januara kojom je odobrio ograničeno učešće „Huaveja“ kao dobavljača opreme za 5G.

Pored toga, London je zabrinut i zbog dešavanja u Hongkongu i percepcije da Kina nije iznela celu istinu u pogledu izbijanja pandemije koronavirusa, dodaje Rojters.

Britanskim telekom kompanijama će takođe biti naloženo da u naredne dve godine prestanu da koriste „Huavejovu“ opremu u širokopojasnoj mreži fiksne telefonije, dodaje se u tekstu.

Veliki udarac 

Vlada u Londonu navodi da će „Huavej“ biti potpuno uklonjen iz britanskih 5G mreža do kraja 2027, i da je odluka doneta posle novih konsulatcija sa Nacionalnim centrom za sajber bezbednost kao odgovor i na sankcije koje su toj kineskoj kompaniji uvele SAD tvrdeći da „Huavei“ predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost.

Ministar za digitalne poslove Oliver Dauden je u parlamentu saopštio odluku da će Britanija biti bez „Huavejeve“ opreme do kraja 2027, i dodao da to što su odlučili nije bilo lako, ali da je dugoročno ispravno za mrežu britanskih teleoperatora, ekonomiju i nacionalnu bezbednost zemlje.

Dodao je da će kumulativni trošak te, a i ranijih ograničenja najavljenih protiv „Huaveija“ početkom godine, iznositi najviše dve milijarde funti.

Odluka je veliki udarac za „Huavej, koji u Britaniji posluje već 20 godina. Evropsko tržište je ključno za kompaniju, koja je na Starom kontinentu beleži 24 odsto prometa.

„Huavej“ je juče objavio izveštaje za prvu polovinu godine u kojima se vidi pad zarade, kao i pad prodaje pametnih telefona, navodi Si-En-En.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 15. jul 2020, 09:46) - anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Verni rodjaci i saveznici

Poslusni su Britanci ,moraju sve zelje ispuniti stricu iz dalekog Zapada...Pero

(utorak, 14. jul 2020, 19:27) - bata [neregistrovani]

za primer

Pozitivna strana je da su spale maske i da je na videlo isplivalo to da se od srednjeg veka nisu promenili ni za dlaku