Kineski stručnjaci presadili glavu majmunu!

Tim profesora Sijao Ping Rena sa Medicinskog fakulteta u Harbinu na severoistoku Kine objavio je da je uspešno presadio glavu majmunu, kao i da bi takva vrsta transplantacije uskoro mogla da se izvodi i na ljudima.

Nakon što su uspešno obavili nekoliko transplantacija glava miševa, kineski istraživači su presadili glavu jednog majmuna na telo drugog.

Operacija je ocenjena kao uspešna jer je majmun održan u životu narednih 20 sati.

„To je veliki uspeh za čovečanstvo“, ushićeno je izjavio italijanski neurohirurg Serđo Kanavero, koji je učestvovao u zahvatu.

Prema pisanju francuskog naučnog časopisa Sciences et Avenir, ovakva operacija bi mogla biti spasonosna za paralizovane osobe, posebno za kvadriplegičare. 

„Majmuna smo održali u životu 20 sati. Naš cilj je bio da dokažemo da je moguće sačuvati mozak. Strategija zaštite mozga podrazumeva hipotermiju i ukrštenu cirkulaciju krvi između donora i primaoca sistemom kanula“, objasnio je Sijao Ping Ren.

Majmun nije duže održavan u životu „zbog etičkih zakona koji ne dozvoljavaju da se životinja drži duže u eksperimentalnim uslovima“, naveo je profesor.

Serđo Kanavero, koji u lekarskim krugovima važi za pionira ali i za velikog čudaka, prošle godine je izazvao kontroverzu kada je najavio da želi da presadi ljudsku glavu 2017. godine.

broj komentara 14 pošalji komentar
(nedelja, 24. jan 2016, 17:17) - anonymous [neregistrovani]

rusi

Sergej Brukhonenko je to radio 1940 sa psima i Vladimir Demikhov takodje

https://www.youtube.com/watch?v=K_T8OuYIfhM

(subota, 23. jan 2016, 04:38) - ... [neregistrovani]

...

Ma odlicno, pritom su dva majmuna ubijena..."jer su se ljudi igrali Boga"

(subota, 23. jan 2016, 00:57) - anonymous [neregistrovani]

Re: Presadili glavu majmunu...

Haha, bravo majstore, bar neko razmišlja! :) Ne presađuje se glava, nego telo, mada treba razumeti one koji prosto rezonuju da se presađuje ono što je manje. Apropo horora, vidi se da neki zaista nemaju pojma o čemu pričaju i samo pokazuju da je njihovo razmišljanje na nivou glupih filmova (pretežno američkih). Da li je neko čuo uopšte za jadnog Nika Vojnovića? Čoveka koji je rođen bez ruku i bez nogu (uopšte nije šala)? Čak i da on lično ne izabere ovakvu operaciju, sigurno postoje mnogi koji bi bili zainteresovani. Recimo, oboleli od dečije paralize i drugih bolesti. Uostalom, ne radi se samo o glavama i telima, nego o tome da se medicinska tehnologija unapredi toliko da postane moguće presađivanje bilo čega. Dok ne stignu lekovi koji će da podstiču prirodan rast onih delova tela koji nedostaju ili su oštećeni (kao prilikom razvoja fetusa), koliki milioni invalida u svetu bi mogli ponovo da žive normalno i da ne budu zavisni od tuđe pomoći?

(petak, 22. jan 2016, 20:09) - Жути на Морави... [neregistrovani]

Само кажем:

И ово су предвидели Тарабићи!

(petak, 22. jan 2016, 17:55) - anonymous [neregistrovani]

niko nece pristati.

Oni koji vec imaju majmunovu glavu.
Nemaju nikakav razlog za promjenu.

(petak, 22. jan 2016, 10:44) - Двоглави [neregistrovani]

Тестирајте себе:

Једина алтернатива је мајмунска глава;Да ли бисте пристали!?

(petak, 22. jan 2016, 10:33) - Важно је учествовати! [neregistrovani]

С мајмуна на човека...

или обрнуто,многима се то не би се ни приметило!

(petak, 22. jan 2016, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

Ne treba zuriti sa odlukom...

Operacija je uspjela. Ali ??????
Pacijent nije bio ziv prije operacije.
Rezultat je ipak ostao negativan.
Postoje ovdje dva krupna problema.
Prvo ::: Ziv pacijent nemoze dati svoju saglasnost.
Drugo :::. Za slucaj neuspjeha. Mrtav pacijent nemoze u toku operacije izgubiti svoj zivot.

(četvrtak, 21. jan 2016, 20:37) - anonymous [neregistrovani]

Pa vec je zakazana operacija na coveku

Pa vec je zakazana operacija presadjivanja glave kod coveka! Kanavaro sprema operaciju presadjivanja glave Rusa Valerija Spirodonova. Postoje snimci sa priprema te operacije. Znam da nisu dozvoljeni linkovi ali eto tema za clanak: http://ria.ru/science/20160120/1362260564.html

(četvrtak, 21. jan 2016, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Inteligentna nacija

Mislim da ovo nije neko čudo, vidite i sami da nema ni jednog komentara. Znači prevaziđena stvar, znali bi mi to već nekako da objasnimo??