Čitaj mi!

Otvoren futuristički Nacionalni muzej u Hongkongu kao svojevrsni svedok kineske istorije

U Hongkongu je otvoren nacionalni muzej u kome je izloženo više od 900 umetničkih predmeta koji svedoče o hiljadugodišnjoj istoriji Kine. To je najobimnija izložba na najvišem nivou koju Muzej Palate u Pekingu organizuje van matičnog dela zemlje od svog osnivanja 1925. godine.

Novootvoreni nacionalni muzej u Hong kongu, futurističkog dizajna na sedam spratova, raspolaže sa 7.800 kvadratnih metara izložbenog prostora. U devet galerija je izloženo
914 slika - keramike, predmeti koji svedoče o bogatoj istoriji i kulturi Kine staroj više hiljada godina.

Muzej zauzima centralno mesto u elitnoj četvrti Hong Konga, a otvoren je 2. jula na dan kada je pre 25 godina Hong Kong prisajedinjen matici Kini.

„Ovo je istorijski trenutak. Prvi put od osnivanja Palate muzeja u Pekingu 1928. grandiozna postavka nacionalnog blaga Kine, izložena je van matične kuće u Pekingu. Mnogi artefakti su pozajmljeni i publika će ih prvi put videti u Hong Kongu", rekla je Dejzi Vang, pomoćnica direktora Muzeja.

Izložba Palate muzeja, rangirana je po epohama od vladavine dinastije Ming, od 1368. do 1644. godine, i taj period Kinezi smatraju za Zlatno doba Kine. Obeleženo je razvojem industrije i trgovine - kineski čaj, svila i keramika, prvi put su pristigli u Evropu.

Dinastija Ming pamti se i po procvatu umetnosti posebno slikarstva, kaligrafije i vajarstva. Ćing (1616-1911) je bila poslednja feudalna dinastija u Kini.

Građevine u ovom periodu su uglavnom sledile stil pređašnjih vladara ali u prefinjenijoj formi. Poseban paviljon predstavlja artefakte Republike Kine osnovane od 1912. do 1949.

„Želeo bih da naglasim da je koncept muzeja u Hongkongu popularisanje kineske umetnosti i kulture. Nadamo se da će muzej pružiti mnogobrojne mogućnosti, posebno mladim ljudima da se upoznaje bolje sa tradicionalnim vrednostima i kulturom Kine. U isto vreme, očekujemo da će Nacionalni muzej u Pekingu nastaviti da promoviše međuetnički dijalog i saradnju sa svim zemljama u svetu poštujući njihove kulturne vrednosti", izjavio je Lui Nig,direktor Muzeja Palate.

Koliki značaj Kina pridaje otvaranju novog muzeja svedoči i činjenica da je 166 umetničkih predmeta od 914 koji su izloženi proglašeno nacionalnim blagom od prioritetne važnosti, i dar su pekinškog muzeja.

Za prve četiri sedmice izložbe prodato je oko 80 odsto ulaznica, mesec dana pre otvaranja nacionalnog muzeja u Hong Kongu.

Muzej će tokom prve godine otvaranja sredom biti besplatan za sve, a kineske kompanije obezbediće 150.000 besplatnih ulaznica za siromašne građane, saopštio je muzej.